JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ljusnande framtid för elektronikingenjörer
Om man ska tro den årliga Arbetskraftsbarometern från Statistiska Centralbyrån är utbildningar inom elektronikområdet något som kommer att betala sig de kommande tre åren. Prognosen gäller särskilt gymnasieingenjörer med inriktning mot tele och elektronik men även för civilingenjörer.
Trots att andelen arbetsgivare som söker personal minskat markant och nu är nere på samma nivåer som i början av 90-talet, bedömer ändå många att de kommer att behöva anställa inom de närmaste tre åren. På det tekniska området är det fortfarande brist på personer med yrkeserfarenhet, även om bristen är lägre nu än för några år sedan.

På tre års sikt ser arbetsgivarna att antalet anställda kommer att öka för merparten av utbildningsgrupperna. Påståendet gäller i synnerhet för gymnasieutbildade inom tele och elektronik men även antalet anställda civilingenjörer inom elektronik, data och automation spås öka.

Det framgår av Arbetskraftsbarometern ’09, en undersökning som gjorts varje år sedan 1959. Arbetskraftsbarometern ger information om det aktuella arbetsmarknadsläget och framtidsutsikterna för de närmaste åren för 72 utbildningar, varav 13 är gymnasiala och 59 är högskoleutbildningar. Under hösten varje år skickas drygt 10 000 blanketter ut till cirka 7 000 personalansvariga på ett urval av arbetsställen. De tillfrågas bland annat om tillgången på sökande (God tillgång/Balans/Brist) samt hur de bedömer att antalet anställda med de aktuella utbildningarna kommer att förändras på ett respektive tre års sikt (Öka/Vara oförändrat/Minska).

Hela rapporten kan laddas ner här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)