JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Placer Gotland ska förse ön med kretskort
Som en direkt följd av att kontraktstillverkaren Hanza om en dryg vecka bommar igen sin fabrik i Klintehamn har det lokala näringslivet dragit igång Placer Gotland för att säkra kretskortstillverkningen på ön.
– Det handlar inte om något övertagande av Hanzas fabrik utan vi startar upp en helt ny verksamheten med en ny produktionslina för att säkerställa att det finns elektronikproduktion kvar på Gotland. Det kan säkert vara aktuellt att anställa någon från Hanza men flera av dem har redan nya jobb, säger Katarina Blom som är vd på nystartade Placer Gotland.

Hon kommer närmast från Naronic som var kund hos Hanza.

Placer Gotland ska komma igång i mitten av maj i en lokal i Visby.

– Det är bråttom för Hanza stänger redan om en dryg vecka.

Till att börja med kommer företaget att hyra in personal för att sköta produktionen men på sikt kan verksamheten ge anställning åt tre, fyra personer.

Moteringslinan kommer att klara komponenter från 010005, µBGA och 0,4mm QFN upp till hålmonterat. Maskinparken kommer att bestå av medium- och höghastighetsmaskiner med korta ställtider, reflow- och selektivlödare. På inspektionssidan kommer det att finnas automatisk optisk inspektion (AOI) och röntgen.

Katarina Blom vill inte säga exakt hur mycket det kostar att dra igång företaget annat än att det handlar om ”ett antal miljoner”. Pengarna kommer bland annat från de företag som blir kunder till Placer Gotland.

– Det finns ett behov, vi har räknat på det och sett att det går att driva, säger Katarina Blom.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)