JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38
Den brittiska Wimaxoperatören Freedom4 och dess holländska kollega Worldmax har båda bestämt sig för att kasta in sina handdukar.
Det blir allt motigare för den trådlösa kommunikationstekniken Wimax, som för bara några år sedan pekades ut som en seriös utmanare till GSM-lägrets mobila bredbandstekniker som HSPA och LTE. Ryska Yota, en av de största Wimaxoperatörerna, har bestämt sig för att rata tekniken till förmån för LTE, och amerikanska Clearwire funderar på att göra likaledes (länk).

I förra veckan sålde brittiska Freedom4 sin licens och sina tillgångar till sin brittiska konkurrent UK Broadband. Priset, 12,5 miljoner pund, är närmast att betrakta som skrotvärde. Företaget, som då hette Pipex, tog år 2006 emot 25 miljoner pund från Intel som stöd för att bygga upp nätet, och nobbade så sent som 2007 ett uppköpsbud från British Telecom värt 450 miljoner pund, berättar nyhetsbrevet Muni Wireless. UK Broadband är nu Storbritanniens enda återstående operatör med Wimaxplaner.

I Holland har operatören Worldmax byggt ett Wimaxnät i Amsterdam, och hade planer på att bygga ut nätet över större delar av landet.  Men nu ska nätet i stället stängas i slutet av juli. Orsaken anges vara en konflikt med den holländska militären, som menar att sändningarna på 3,5 GHz-bandet stör kommunikationen med ett antal satelliter. Men analytiker hävdar att den verkliga orsaken var brist på Wimaxterminaler parat med konkurrensen från 3G-nätens mobila bredband.

Även i fallet Worldmax förlorar Intel pengar. Processorjättens investeringsbolag Intel Capital hade skyfflat in runt 30 miljoner euro i Worldmax, pengar som nu är förlorade.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)