JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rekordtillväxt för halvledare
Halvledarmarknaden går just nu på steroider karaktäriserar analyshuset Isuppli som höjer sin prognos för året från 31 till 35 procents tillväxt. Det skulle innebära en rekordstor ökning av marknaden på över 80 miljarder dollar till totalt 310 miljarder dollar.
Höjda priser, ökad lageruppbyggnad och större krav från industrin på komplexa och därmed dyra kretsar för smartmobiler och lcd-tv är några faktorer som driver upp efterfrågan till hittills oanade nivåer, konstaterar analyshuset Isuppli som i ett pressmeddelande beskriver halvledarmarknaden som "injicerad av en kraftfull dos tillväxtsteroider".

Analytikerna där tror nu att världsmarknaden i år ökar till rekordomsättningen 310 miljarder dollar, upp från fjolårets 230 miljarder dollar. Det blir i så fall inte bara den största totalmarknaden utan också den största ökningen någonsin, större än IT-bubblans rekordår 2000 då ökningen blev nästan 60 miljarder dollar.

Grunden för tillväxten är förstås ökad efterfrågan på halvledarintensiva produkter, främst mobiltelefoner, pc och lcd-tv. Men halvledarmarknaden kommer procentuellt att växa mer än slutmarknaden, spår Isuppli, eftersom tillgången understiger efterfrågan vilket gör att priserna är uppblåsta i många segment. Det gäller främst minnen, där DRAM-marknaden väntas öka med 86 procent i år och Nand-flash med 33 procent. Även lysdioder, programmerbar logik, analoga kretsar och diskreta komponenter väntas växa mer än genomsnittet.

Ändå tror Isuppli inte att årets ökning är en bubbla med risk att spricka. År 2001, året efter det senaste rekordet, rasade marknaden med nära 30 procent. Den här gången tror Isuppli att ökningen fortsätter även 2011, om än i lugnare tempo. Förutsägelsen är att andra halvåret i år kommer att uppvisa "normal" tillväxt och att ökningen 2011 blir omkring 7 procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)