JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ARM och TI investerar i server-ARM
Amerikanska Smooth-Stone ska bygga en serverprocessor. Bland investerarna finns ARM och Texas Instruments. Det här är den senaste pusselbiten i sommarens stora processornyhet: ARM ska bli serverprocessor.
Smooth-Stone grundades år 2008 och har nu samlat ihop ett kapital på 48 miljoner dollar för ARM-projektet. Man utlovar en processor med hög prestanda och låg effekt — ”grön på riktigt”.

Eftersom ARM är en av investerarna är det rimligt att anta att processorn kommer att grundas på processorarkitekturen med samma namn.

Smooth-Stones vd Barry Evans kommer närmast från Marvell där han ansvarade för den ARM-processorserie Xscale som Marvell köpte från Intel. Också Marvell är för närvarande i färd med att konstruera en 40 nm serverprocessor. Som enligt Marvell kommer att bygga på ARM.

Bland övriga finansiärer finns Battery Ventures, Flybridge Capital Partners, Highland Capital Partners och Advanced Technology Investment. Det sistnämnda är ett statligt investeringsföretag från Abu Dhabi. Ytterligare en investerare är den amerikanska delstaten Texas genom fonden Emerging Technology Fund.

Det har under sommaren släppts flera nyheter som bekräftar att ARM-arkitekturen – som idag i första hand associeras med mobiltelefoner – är på väg in i serverprocessorer.

I maj deklarerade ARM:s vd att flera ARM-servrar skulle finnas färdiga redan till nästa sommar.

Google har köpt Agnilinux, som har en ARM-serverkonstruktion färdig.

Microsoft ertappades med att annonsera efter ARM-kunniga konstruktörer och senare kom nyheten att företaget tecknat en ARM-licens. En av spekulationerna kring den licensen är att den kommer att användas för att bygga en server-ARM.

Dell och IBM har offentligt gjort tummen upp för konceptet server-ARM.

Och i juni annonserades ett EU-forskningsprojekt där Nokia ska bygga en moln-serverfarm på ARM Cortex A9-processorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)