JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple köper svensk bildbehandling
IT-jätten Apple har köpt Malmöbolaget Polar Rose, som gör mjukvara för ansiktsigenkänning. Det skriver nyhetsbrevet Rapidus, som spekulerar i att tekniken kan komma att ta plats i nästa Iphone. Rapidus har dock inte lyckats få någon att kommentera affären.
Enligt ett protokoll från ett extra styrelsemöte i Polar Rose som avhölls i början av september är numera Apple ensam ägare till bolaget. Det skriver nyhetssajten Rapidus, som säger sig ha tagit del av protokollet.

Polar Roses mjukvara för ansiktsigenkänning har fram till för ett par veckor sedan kunnat laddas ner gratis från företagets sajt, och vem som helst har kunnat använda den för bilder på exempelvis Flickr, Facebook och i webbläsare. När nedladdningsmöjligheten försvann angavs orsaken till att företaget flyttat sitt fokus till licensaffärer. Men nu förklaras förändringen alltså med att bolaget blivit uppköpt.

Riskkapitalbolaget Nordic Venture Partners var största ägare före affären. Varken det bolaget, Apple eller Polar Rose vill dock uttala sig om affären. Klart är dock att Nordic Venture Partners styrelserepresentant Claus Höjbjerg Andersen i samband med styrelsemötet avgått ur Polar Roses styrelse, liksom även telekomveteranen Torbjörn Nilsson.

Rapidus drar paralleller med brittiska Imsense, ett bildbehandlingsbolag som Apple enligt flera källor förvärvade i somras, något som inte heller gått att få Apple att kommentera.

Polar Rose har omkring 15 anställda och grundades 2004 av Jan-Erik Solem.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)