JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Android i flygplansstolen
seatSnart kan du få en Androidterminal i handen när du sätter dig i flyplansstolen. Där beställer du drinkar och film, spelar spel eller chattar med medpassagererare. Både Thales och Panasonic utvecklar nu Androidsystem för ryggstödsskärmen och handkontrollen.
Android är inte bara ett operativsystem för smartmobiler. Det dyker upp allt fler tillämpningar inom andra typer av inbyggda system. Just nu lanserar två företag implementeringar i Android av system för passagerarunderhållning i flygplan.

Touch Passenger Media Unit (Touch PMU) från Thales Computer är en handterminal byggd på Android och en Cortex A-processor. Den har en 3,8 tums pekskärm på 800 x 480 punkter.

remoteTouch PMU ska både kunna användas i sig själv och som fjärrkontroll – trådad, enligt flygplansstandard – till Thales ryggstöds-teve Top Series IFEC  (in flight entertainment and connectivity).

– Det här är mer än en traditionell passagerarfjärrkontroll, som bara är för styrning. Du kan göra olika saker på handenheten och skärmen samtidigt, säger en representant för Thales till youtubekanalen Runway Girl.

Medan filmen går på ryggstödsskärmen kan passageraren surfa på nätet, skicka epost, kolla var flygplanet befinner sig, eller spela vanliga Androidspel nedladdade från webben.  

Thales har en kund som ska använda Touch PMU på en Boeing 787.

Nästa version av Thales ryggstödsskärm Top Series, som släpps år 2012, ska också den porteras till Android. Också den utvecklad för Boeing 787.

Här har Thales tagit fram en egen utvecklingsmiljö för den som vill ta fram appar speciellt utformade för ryggstöds-skärmen.

Också konkurrenten Panasonic Avionics planerar att använda Android i passagerarstolen.

Panasonics utvecklare är saliga över möjliheten att rida på Androidplattformen. Vanliga Androidappar hämtade från webben fungerar.

–  Google har gjort ett bra jobb med att isolera applikationer från varandra så de inte kan störa varandra, säger en representant för Panasonic till Runway Girl under en mässdemonstration.

– Google har investerat miljontals dollar i att utveckla någonting som fungerar mycket bra för inbyggda system. Och så släpper de den fri. Det är bara att tacka och ta emot, säger Panasonic.

Något som diskuteras är en speciell programbutik för Android, anpassad för flyplanspassagerare. Skrattande demonstrerar Panasonic programmet "pacify-the-passenger" – en roterande spiral – som kan vara bra när det är dags att sova.

En annan av många idéer är att automatiskt anpassa gränssnittet till passageraren – barn får se någonting enklare och innehållsanpassat.

– Skulle ni kunna ha jobbat med Apple och deras Ios istället för Android? frågar Runway Girl.

– Nej, av samma anledning som vi håller oss till Linux och inte till Windows. Android är öppet och relativt enkelt att komma åt, och tillåter dig att lägga till drivrutiner på egen hand. Det här är ingen marknad för Apple, svarar Panasonic.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)