JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två år till bevis för Sol Voltaics nya teknik
Lundabolaget Sol Voltaics har visat att dess nya teknik för nanobaserade solceller fungerar i praktiken. Men om det går att få upp verkningsgraden tillräckligt högt, och om massproduktion verkligen är möjligt till konkurrenskraftig kostnad vet man inte ännu. Forskaren Magnus Borgström tror att de frågorna kräver ytterligare två år av utveckling för att kunna besvaras.
I somras bytte nanosolcellsbolaget Sol Voltaics spår (länk), från att ha använt en teknik där nanotrådar fästs med hög precision på kiselskivor till en teknik där man låter trådarna växa upp som små grässtrån, atom för atom, i en gasmiljö. Tekniken, som kallas aerotaxi, kan i längden ge billigare produktion.

Att de nya solcellerna faktiskt kan alstra ström har verifierats av ett tyskt laboratorium. Och den som har vägarna förbi Tekniska Mässan i Älvsjö 19-22 oktober kan få se dem i verkligheten.

– Verkingsgraden är fortfarande låg, men det är skönt att få ett kvitto på att konceptet fungerar. Det är ganska fantastiskt att komponenterna fungerar bara efter två-tre års utveckling. Nu ska vi jobba vidare med att förbättra effektiviteten, säger Magnus Borgström i en pressrelease från Lund universitet.

Ett sätt att öka verkningsgraden är att få in fler nanotrådar på samma yta. Ett annat är att optimera det elektriskt ledande lagret som behövs för att nanotrådarna ska kontaktera med omvärlden, så att detta släpper in mer solljus.

Magnus Borgström tror att det tar ytterligare två år tills han och hans kollegor mer säkert kan säga om tekniken har framtiden för sig eller ej. På en punkt är han dock mycket optimistisk:

- Våra tunneldioder, som används som kontakt mellan olika ljusabsorberande delar i solcellern och som gör att ström kan flyta genom komponenten är i vissa fall bättre än de tunneldioder som finns på dagens konventionella solceller. Det är mycket lovande resultat, säger han.

Själva forskningsarbetet utförs till stor del på Lunds tekniska högskola, medan Sol Voltaics ska stå för kommersialiseringen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)