JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. SÅLT: Acumem, till USA
Uppsalaföretaget Acumem har köpts upp av amerikanska Rogue Wave, som säljer verktyg för superdatorprogrammering.
SNABBA CACHE
Cacheminne är mycket snabbt, men det är litet och ofta underutnyttjat av logistiska skäl -- programmeraren måste se till att hela tiden hålla cacheminnet fyllt av de data som används för stunden. Logistiken är en utmaning värdig Napoleon.

Acumems insats var att automatisera cacheprogrammeringen – företaget har utvecklat algoritmer som bland annat med hjälp av statistik från programkörningar räknar ut hur programvaran ska se för att cacheanvändningen ska optimeras.

I multikärnor är minnesanvändningen en ännu större flaskhals, och därför finns extra mycket att vinna på automatisering inom superdatorprogrammering – nischen för Rogue Wave – där massivt parallella system programmeras av fysiker, biologer, och andra forskare som dessutom oftast saknar djupare kunskaper om datorsystem i allmänhet och cacheproblematiken i synnerhet.
Acumen bildades av Uppsalaforskare år 2006 för att kommersialisera en metod för att optimera programvarans cacheutnyttjande.

Rogue Wave sorterar in Acumems verktyg i sin portfölj för multitrådade – det vill säga parallella – tillämpningsprogram.

– Acumems produkter är användarvänliga och kan användas av både prestandaexperter och icke-experter, säger Brian Pierce, Rogue Waves vd, nöjd med sitt inköp.

Han tror att Acumems verktyg gör det möjligt att fintrimma en existerade programvara för att anpassa den till multikärnor, snarare än skriva en ny version av programmet.

Rogue Wave Software levererar programmeringsverktyg för superdatorprogrammering. Bland kunderna finns mjukvaruföretag, tillverkare, offentliga institutioner och forskningscentra.

Acumems produkter kommer att säljas globalt av Rogue Wave med partners, medan Acumems teknikchef Erik Hagersten och resten av Acumem blir en del Rogue Wave och fortsätter sin verksamhet i Sverige.

Företagen avslöjar ingen köpeskilling.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)