JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intelprojekt får Linux välsignelse

YoctoIntelprojekt får Linux välsignelse

Linuxstiftelsen skapar en ny arbetsgrupp för inbyggda system, Yocto. Den ska att ta fram verktyg och infrastruktur för inbyggnadslinux. Intel är drivande.
Nyheten meddelades på en konferens i Cambridge för inbyggnadslInux.

Grunden i Yocto är ett så kallat build-verktyg. Sådana plockar automatiskt samman de komponenter som behövs för att skapa en Linuxversion med viss funktionalitet för ett visst inbyggnadskort. Det här är en stor utmaning i Linux som används i vitt skilda applikationer och har drivurutiner för de flesta hårdvaror.

Yoctos buildverktyg är det tidigare Linuxprojektet Poky – också stött av Intel – som i sin tur baseras på det populära öppenkodsprojektet Bitbake, som bland annat också används av Linuxkonsulten Montavista och projektet Openembedded. Ett annat, separat, buildverktyg för inbyggda system är Linuxlink från amerikanska Timesys.

Enligt Intel – initiativtagaren till Yocto – saknas idag ett standardiserat buildverktyg för inbyggnadslinux.

Poky genererar inte bara ett kodpaket för din plattform utan på köpet en specialanpassad utvecklingsmiljö. Utöver Poky består Yocto bland annat av emulatorer och avlusare.

I somras grundade bland annat ST Ericsson och Samsung en organisation med liknande mål som Yocto, Linaro. Men den sorterar inte under Linuxstiftelsen utan är organiserad av företag. Dessutom är den fokuserad på processorarkitekturen Arm.

Alla positioner i Yocto innehas av folk från Intel och dess dotterbolag Wind River. Men Yocto ska inte bara stödja Linux på x86 utan också ARM, MIPS och PowerPC. Idag stöds bland annat BeagleBoard (Omap3), FreeScale MPC8315e-rdb (Powerquicc) Ubiquiti Networks Router Station Pro (MIPS) och Intel Atom Black Sand.

Intel är en ivrig uppvaktare av öppenkodsvärlden. Tidigare sorterar företagets Linuxdistributioner Meego och Moblin under Linuxstiftelsen.

På samma konferens meddelades att forumet CELF (Linux för konsumentelektronik) sugs upp i Linuxstiftelsen och där förvandlas till en teknisk arbetsgrupp – alla projekt från CELF fortsätter som förut. CELF grundades 2003 av Panasonic, Sony Corp, Hitachi, NEC, Philips, Samsung, Sharp och Toshiba. Organisationen har redan haft ett nära samarbete med Linuxstiftelsen.

Linuxstiftelsen är Linux nav – den avlönar bland annat Linus Torvalds, Linux skapare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)