JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel miljardinvesterar i Kina och Vietnam

VietnamIntel miljardinvesterar
i Kina och Vietnam

I tisdags invigde Paul Otellini en fabrik Kina. Idag inviger han en i Vietnam. Dessutom annonserar han planer på miljarddollarinvesteringar hemmavid, i Oregon, USA.
Vietnamfabriken är en monterings- och testanläggning för kretspaket, och som sådan Intels största. En miljard dollar kostar bygget, som sattes i bruk redan i somras.

Intel har sedan tidigare monterings- och testanläggningar i Malaysia, Kina och Costa Rica.

Den nya fabriken tar upp 46 000 kvadratmeter i Vietnams största stad, Ho Chi Minh-staden (tidigare Saigon). Den producerar kretspaket för mobiltelefoner och bärbara datorer. Eventuellt kan den senare komma att tillverka processorer.

Fabriken räknas kunna ge tusentals jobb. Enligt Paul Otellini har investeringen i sig dessutom satt Vietnam på kartan som möjlig investeringsplats för hans branschkollegor. Han nämner uttryckligen Foxconn and Compal.

När Intel annonserade att anläggningen skulle byggas för fyra år sedan kallade företaget den för den största investeringen någonsin av ett amerikanskt företag i Vietnam, som fram till 1994 befann sig under ett amerikanskt handelsembargo.

I tisdags invigde Paul Otellini ytterligare en asiatisk anläggning, en 300 mm kretsfabrik i Dalian i nordöstra Kina. Den ska producera kretspaket för bärbara datorer, persondatorer och Xeonbaserade servrar. Förproduktion av 300 mm-kiselskivor har redan inletts. Tillverkningen sker i 65 nm.

Fab 68 är fabrikens beteckning i Intels numrering. Anläggningen upptar 163 000 kvadratmeter och beräknas i sig ge jobb åt 1500 personer. Dessutom har det uppstått en liten by om ett par dussin företag kring anläggningen, och Intel gör affärer med sammanlagt 80 företag i Dalian.

För Intels del är Fab 68 en investering på 2,5 miljarder dollar – en ansenlig del av de totalt 4,7 miljarder dollar som företaget investerat i Kina under de 25 år företaget gjort affärer här.  

Intel har sedan tidigare en monterings- och testanläggning i Chengdu och forsknings- och utvecklingsavdelningar på flera platser i Kina, bland annat i Peking och Shanghai.

På hemmafronten i USA har Intel annonserat nyinvesteringar på mellan sex och åtta miljarder dollar i att rusta upp och bygga ny tillverkning i Oregon. Här handlar det bland annat om  uppgradering till 22nm-teknik för tillverkning av processorer för allt från mobiltelefoner till persondatorer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)