JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prevas följer ABB ut i världen
Avancerad styrning av ugnar inom exempelvis stålindustrin är ett område som inbyggnadskonsulten Prevas och automationsjätten ABB länge samarbetet inom. Nu ska de två gemensamt marknadsföra och sälja systemen på global nivå.
– Vår produkt ingår som en del i ABB:s hela lösning. Nu följer vi med ut internationellt när ABB säljer sina system, vilket för oss öppnar dörrar till nya marknader och nya kunder exempelvis i Kina, säger Christer Ramebäck som är affärsområdeschef för industrisystem på Prevas.

Systemet som de två samarbetar kring kallas FOCS (Furnace Optimization Control System) och är ämnat att optimera styrningen av stora ugnar inom exempelvis stålindustrin. Förutom att det styr temperaturen i ugnen inkluderar det taktstyrning så att flödet mellan ugnen och valsverket blir optimerat vilket både ökar produktiviteten och minskar energiförbrukningen. Man talar om en produktivitetsökning på hela 28 procent och en sänkning av energiförbrukningen på mellan 5 och 20 procent.

Prevas bidrag är optimeringen av uppvärmningen av stålet.

– Det är viktigt att hålla temperaturen på rätt nivå under uppvärmningen av stålet för kvaliteten ska bli hög, säger Christer Ramebäck.

Det avtalade samarbetet mellan ABB och Prevas sträcker sig till en början över tre år, men möjlighet till förlängning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)