JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styr datorn med blicken

Tobii Lenovo Henrik EskilssonStyr datorn med blicken

Svenska Tobii visar upp världens första ögonstyrda bärbara dator på mässan Cebit. Det handlar om en prototyp, utvecklad i samarbete med Lenovo. "Ett genombrott", säger företaget.

Idag öppnar jättemässan Cebit i Hannover, och bland utställarna finns svenska Tobii som premiärvisar sin ögonstyrda laptop. Någon färdig säljbar produkt är det inte frågan om, utan en prototyp utvecklad i samarbete med kinesiska Lenovo. Ändå kallar företaget demonstrationen för ett genombrott.

Tobii har sysslat med teknik för ögonstyrning i snart ett decennium. Men hittills har tillämpningarna varit tämligen smala. Poängen - och genombrottet - ligger i att företaget nu tagit ett stort steg mot konsumentmarknaden, och därmed riktiga volymtillämpningar.

– Laptoppen är ett genombrott eftersom den visar att vår ögonstyrningsteknik är mogen nog att användas i standardgränssnitt på datorer. För datortillverkare kommer ögonstyrning att bli ett verkligt särdrag, och ett sätt att nå ut till nya marknadssegment, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Tobii menar att dagens tangentbord, hämtade från skrivmaskinernas tid, och datormusen med över 40 år på nacken, behöver kompletteras med en mer intuitiv styrmetod. Och att titta på ett objekt är så intuitivt det kan bli. Jämfört med att flytta en muspekare är det därtill både snabbare och mindre ansträngande att bara fokusera blicken.

– När man läser en text rullar den automatiskt framåt i takt med läsningen. Det går att läsa mail eller titta igenom en låtlista utan att röra händerna. Eller att slå upp ett recept på Internet i köket utan att kladda ner tangetbordet, exemplifierar företaget.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)