JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rudemo tar över på Swedsoft
Niklas Rudemo vd Swedsoft

Rudemo tar över på Swedsoft

Niklas Rudemo, förr vd på Virtutech, tar över som föreståndare för mjukvaruorganisationen Swedsoft efter Christer Bengtsson.
– Det finns en jättestor potential inom svensk mjukvara, men också stora utmaningar. Min viktigaste uppgift är att göra mjukvara cool igen – det minskande intresset för datavetenskap är ett enormt problem.

Det säger Niklas Rudemo som sedan i fredags är vd för Swedsoft, en organisation som syftar till att främja svensk mjukvaruutveckling. Bland medlemmarna finns storföretag som Ericsson, ABB, Saab och AB Volvo, plus en rad mindre och medelstora företag samt så gott som samtliga svenska universitet med mjukvaruforskning och -utbildning.

Just utbildningsfrågorna ligger honom varmt om hjärtat.

– Antalet sökande till mjukvaruutbildningar har mer än halverats det senaste decenniet, och allt färre av de som söker är intresserade av kärntekniken. Vi har varit hyfsat bra där i Sverige, men vi har tappat mycket.

Att få fler ungdomar till datautbildningar kräver en breddning i rekryteringen, menar han. Framför allt gäller det att locka fler kvinnliga studerande, och gärna fler med invandrarbakgrund.

– Sverige har också en fördel i vår liberala politik för arbetskraftsinvandring, där är vi unika i Europa sedan 2008. Numera kan de som studerat här stanna och söka jobb. Och från i höst, då högskolorna tar betalt av icke-EES-studenter, kommer det att bli en viktig konkurrensfördel när det gäller att locka hit kvalificerade studenter, inte minst till mastersutbildningarna, säger han.

Niklas Rudemo är väl bevandrad i den svenska mjukvarubranschen. Han var tidigare vd och försäljningschef i Europa på Virtutech, ett företag som utvecklade programvarusimulatorer och som för drygt ett år sedan såldes till Wind River Systems (länk). Wind River hade året innan köpts av Intel (länk). Intel har fortsatt sälja och utveckla Virtutechs paradverktyg Simics. Hur mycket pengar Wind River betalade för Virtutech är inte officiellt, men uppgifter på Internet gör gällande att det handlade om runt 42 miljoner dollar.

Tidigare har Rudemo även jobbat som journalist, bland annat på Elektroniktidningens dåvarande systerpublikation Datateknik samt på Ny Teknik och Affärsvärlden. I botten är han datavetare från Uppsala universitet.

Christer Bengtsson, Swedsofts förre vd, har börjat ett nytt jobb som ansvarig för innovationsfrågor på Svenskt Näringsliv.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)