JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google bjuder 5,7 miljarder för Nortels patent
Om Google vinner auktionen ska Nortels cirka 6000 patent och patentansökningar endast användas i självförsvar, hävdar Google. Tyska patentexperten Florian Müller tycker att det var hög tid för Google att se över sin portfölj.
Internetjätten Google bjuder 900 miljoner dollar för kanadensiska Nortels patentportfölj. Det är ett inledningsbud i en pågående konkursauktion efter Nortel. Klubban faller i juni.

Budet kom samma dag som Larry Page – en av de två grundarna – tillträdde som vd på Google, efter Eric Schmidt, som blir ordförande.

Google säger sig behöva patenten i självförsvarssyfte, att plocka fram som motmedel när företaget självt blir stämt.

– Världen ser just nu en explosion i patentstämningar, ofta involverande patent av låg kvalitet, som hotar att lägga band på innovativiteten, bloggar Googles chefsjurist Kent Walker.

– Ett av de bästa försvaren mot sådana stämningar är – ironiskt nog – en egen avskräckande patentportfölj.

Metoden är att stämma angriparen i retur – med en tillräckligt stor patentportfölj går det ofta att hitta patent som angriparen själv inkräktar på. En uppgörelse kan vara billigare än en rättegång, som ofta har en oförutsägbar utgång.

Flera av Googles innovationer lever med en IP-snara kring halsen. Den grundläggande Javatekniken i mobiltelefonplattformen Android ifrågasätts av Oracle, som fick Java i sitt köp av Sun. Likaså hotas Googles fria videoformat VP8 av de som äger dagens standardvideoformat för video – de hävdar att VP8 inkräktar på deras patent.

Kent Walker nämner också företagets kommande operativsystem Chrome OS som en produkt som kan skyddas via en defensiv patentportfölj.

Tyska patentexperten Florian Müller har tidigare anmärkt på hur tunn Googles patentportfölj är.

– Google måste definitivt förstärka sin patentportfölj och uttalandena igår är ett erkännande av detta, säger Florian Müller till Elektroniktidningen.

– De har mycket arbete framför sig. De borde redan ha ägnat åtminstone de senaste fem åren åt att köpa upp patent på auktioner. De är mycket sent ute.

Nortel har varit under likvidering sedan januari 2009. Nokia, Ericsson och Hitachi är några av företagen som köpt delar ur konkursboet. I förra veckan vann Microsoft en halv miljon IP-adresser från Nortel i ett bud för 7,5 miljoner dollar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)