JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
LundlådaEn mätutrustning som kan upptäcka strömavbrott innan det inträffat har utvecklats av två studenter vid Lunds Tekniska Högskola. Nätbolaget Eon Elnät testar prototypen med gott resultat.
Mätutrustningen som utvecklats på Lunds Tekniska Högskola fångar upp mycket korta elektriska störningar i kabelnätet. Den första prototypen kan dock inte avslöja vad som skapat störningen – det kan vara stenar som skavt hål på en kabel eller isoleringen runt en kopplingspunkt släppt igenom fukt. Däremot kan mätmetoden ge information om var problemet uppstått, vilket ingen annan mätutrustning klarar idag.

– Vi har länge önskat oss ett sådant här system. Idag har elbolagen trubbiga verktyg som gör att vi många gånger reagerar först när skadan har skett, säger Tomas Johannesson, operativ chef vid Eon Elnät.

Magnus Akke, docent i industriell elektroteknik vid Lunds Tekniska Högskola, menar att den kanske största finessen med mätutrustningen är att de två examensarbetarna – Christoffer Örndal och Andreas Jönsson – har lyckats koppla ihop den med det mobila 3G-nätet.

– Med det fasta telefonnätet hade det här upplägget inte fungerat. När en störning registreras skickas en trådlös signal till en server som för närvarande finns här på LTH, säger han.

Eon Elnät har testat en prototyp av mätutrustningen i skånska Svalöv sedan i augusti i fjol. Sedan start har den registrerat närmare 500 störningar, där 77 var lite kraftigare. Inom kort ska ytterligare en utrustning installeras i en transformatorstation i Vellinge.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)