JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 1 april 2020 VECKA 14
ImageJAN TÅNGRING:

Hotet mot Android från Motorola undanröjt – är nya hotet Google?

Fruktan för att Motorola planerade att stöpa om sig till ett patenttroll och attackera Android byts nu mot en lättnad över ett starkare IP-skydd för Android.  Samtidigt finns en oro över att Google nu får en ännu större kontroll över Android.
Att Motorola Mobility hade planer på att slå mynt av sina IP-rättigheter kring Android var känt. Det visade uttalanden från Motorola i augusti.

Under en konferens beskrev Motorola Mobilitys vd Sanjay Jha storleken på IP-portföljen som en potentiell differentiator mellan androidtillverkare: ”på sikt kommer vi att få se en skillnad i positionering mellan androidspelare både i termer av att kunna undvika royalties och att potentiellt själv kunna ta in royalties”.

Sanjay Jha har också bekräftat att Motorola ”regelbundet omvärderar strategier, möjligheter och tillgångar, inklusive IP, med målsättningen att skapa och öka värden”.

Dessa uttalanden tolkades dock inte som en indikation på en förestående försäljning av hela företaget. Den vanligaste reaktionen var istället att se uttalandena som ett hot mot operativsystemet Android.

En marknadsandel på 2,4 procent har gett Motorola en blygsam femteplacering i gruppen av tillverkare av androidmobiler. Att slå mynt av sin IP kunde i värsta fall tolkas som att Motorola planerade att ge upp sin egen tillverkning och istället sadla om till att bli ett så kallat patenttroll  – ett företag som driver in IP-pengar samtidigt som det är osårbart mot motstämningar genom att själv inte bedriva tillverkning.

En analytiker på Global Equities rangordnade samtliga androidtillverkare efter storleken på deras IP-portföljer och föreslog Motorola att göra riktade attacker mot Sony Ericsson, Toshiba och Huawei och andra mindre portföljer. Och att göra en fullskalig patentattack på HTC, Lenovo, Acer och Archos, och andra små eller obefintliga portföljer.

I nästa steg skulle andra stora IP-innehavare på mobilområdet – som Samsung och LG – kunna tänkas följa efter. Och androidvärlden skulle riskera att tappa i konkurrenskraft genom den ökade prislapp på operativsystemet som detta skulle leda till.

Men effekten av Googles uppköp blir nu istället den rakt motsatta – Motorola Mobilitys IP kommer att stärka operativsystemet Android.

Genom köpet får Google kontrollen 17 000 patent och 7000 patentansökningar inom mobilområdet som potentiellt kan sättas in när konkurrenter som Apple, Nokia eller Microsoft ansätter androidtillverkare med licenskrav eller patentstämningar. Exakt hur mycket IP-frihet som köpet ger Android är dock oklart. Motorolas patentportfölj stoppade exempelvis inte Apple och Microsoft från att stämma Motorola förra året.

Om nu hotet från Motorola mot Android är undanröjt – kan det nu ha dykt upp ett ännu större hot – Google självt? Det är i alla fall vad patentkonsulten Florian Müller varnar för. Köpet ger Google en ännu större kontroll över Android.

– Google vill bli ett nytt Apple. Det här är dåliga nyheter för andra tillverkare av Androidenheter, säger Florian Müller.

Google är själv en av tillverkarna av androidmobiler och en ny modell har just annonserats.

Företagets kontroll över plattformen ger Google en speciell position gentemot övriga androidtillverkare och företaget har kritiserats för sin styrning. Motorola är ett av de företag som fått smäll på fingrarna när det försökt introducera mjukvara i sina mobiler som stridit mot Googles anvisningar.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)