JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM:s första hjärna vaknar till liv

CM1kIBM:s första hjärna vaknar till liv

För tredje gången försöker Guy Paillet bilda ett företag kring den kognitiva kretsen Zisc, som är den bortglömda föregångaren till det projekt Synapse som IBM slog på stora trumman för i förra veckan.
I förra veckan skickade IBM:s forskningsprojektet Synpase ut ett pressmeddelande som fick ett stort genomslag i media. Det är dock inte första gången IBM bygger ett kognitivt chip. Projektet kring en krets kallad Zisc startade på IBM 1993. År 2002 knoppades projektet av och Guy Paillet grundade företaget Silicon Recognitio, som senare följdes av ett nytt företag kallat Recognetics.

Båda föll enligt Gui Paillet på att de inte hittade finansiering. Nu är det tredje gången gillt och företaget Cognimem Technologies grundades i somras, den 20 juni.

– Med Recognetics gjorde vi ett bra försök. Men vi var fortfarande utan finansiering. Vi drog oss tillbaka i skuggorna tills vi nu till slut lyckats få en av de fem stora halvledarföretagen att licensera oss – vi kan inte avslöja vilken, säger Guy Paillet till Elektroniktidningen.

— Så nu är vi fullt finanserade och så har vi fått en halvledarveteran vid rodret. Så häng med nu!

Halvledarveteranen är Bruce McCormick – han tillbringade 36 år i olika chefspositioner på Intel innan han hoppade på detta projekt i somras.

Liksom IBM:s nya projekt Synapse, har Zisc en arkitektur som är inspirerad av hur en hjärna arbetar. En insignal jämförs parallellt med mönster lagrade i neuroner. Den neuron som matchar insignalen bäst bestämmer hur insignalen kategoriseras.  

Företagets produkter är byggda kring den senaste inkarnationen av Zisc, kallad CM1K, med 1024 artficiella neuroner. Den presenterade redan år 2008 innan Recognetics gett upp.

Ännu tidigare versioner av Zisc är redan i fullt bruk. Bland annat sorterar de sill på norska fiskebåtar och gör målföljning i vapensystem.

Att Zisc började som ett IBM-projekt har IBM idag glömt bort. Guy Paillet berättar att han mötte Synpase-chefen på en konferens i neurala nätverk i somras.

– Han hade inte hört talas om Zisc. Men det är ju ett stort företag…

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)