JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Jan Tångring: Det heter en petaflops och inget annat

JanneJan Tångring: Det heter ”en petaflops” och inget annat

På sistone har jag sett "petaflops" stavas fel många gånger. Igår skrev till och med superdatororganisationen Top500 fel. Här behövs en språkspalt!
”Flop” betyder flyttalsoperation – en räkneoperation på ett flyttal(*). 

Flop/s betyder "flyttalsoperation per sekund" och är ett prestandamått på datorer. Att ange "en flop" som prestanda är som att ange hastighet i "kilometer" istället för i "kilometer i timmen".  Det kan vara okej i talspråk, men inte i skrift.

Flop/s skrivs ofta ”flops”. Men bokstaven "s" i slutet av ordet är alltså inte – vilket det är lätt luras att tro – för att ange plural. Det heter både "en flops" och "två flops".

Organisationen Top500, som bevakar superdatorers prestanda, skriver "flop/s". Man kan skriva "flop per sekund" också. Det är ännu tydligare, och kanske pedagogiskt just nu, under förvirringen.

Igår dök det tyvärr upp ytterligare ett felaktigt sätt att skriva "petaflops" på. Och den här gången är det självaste Top500 som är syndare. I ett pressmeddelande om novembertopplistan skriver Top500 "petaflop/s" med stort "P", alltså "Petaflop/s".

Nej. Peta är ett SI-prefix, och precis som alla andra multiplar av tusen skrivs det i sin helhet med inledande gemen, ”peta”, men förkortat till en bokstav som versal, "P".

Vi kan alltså skriva Pflop/s, men om vi skriver ut hela ordet så har det liten inledande bokstav, petaflops. Det gäller både på engelska och svenska.

Vad "flop" ska heta i plural – där avstår jag från att ha en teori. Man stöter inte på begreppet så ofta. I både svenska och ännu mer engelska vore det naturligt att sätta dit ett "s" – och det är troligen en förklaring till förvirringen vad gäller "flops".

En annan förklaring kan vara att det tycks saknas ett "p" i förkortningen – borde det inte ha hetat "flopps"?

Sammanfattning
  • Det heter en flop/s eller en flops.
  • Det heter två flop/s eller två flops.
  • Det heter en petaflop/s eller en petaflops.
  • Det heter två petaflop/s eller två petaflops.
I alla fall om du talar om en dators räkneprestanda.

Fotnot
(*) Flyttal är en teknik att representera decimaltal i datorer
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)