JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. JAN TÅNGRING: Köpet godkänns – en seger för Google
Jan TångringJAN TÅNGRING:

Köpet godkänns – en seger för Google

Både USA och EU tillåter Google att köpa Motorola Mobility. Detta trots att Google vägrar göra eftergifter vad gäller utnyttjandet av så kallade standardessentiella patent i tvister.
VAD SKA GOOGLE HA MOTOROLA MOBILTY TILL?
Googles köp av Motorola Mobility annonserades den 25 augusti. Prislappen ligger på 80 miljarder kronor.

Affären var en i raden av patentaffärer där Google och andra aktörer bjöd över varandra och Google fram till dess varit den som fått stå kvar med tom varukorg.

SEP-patenten är inte den enda spännande frågeställningen efter köpet.

Dagens mobiltillverkare använder (gratis) Googles operativsystem Android för att konkurrera mot Apples succéer Iphone och Ipad. Att Google nu plötsligt själv kan tillverka Androidmobiler skapar oro bland mobiltillverkarna och har potential att omdana mobiltelefonmarknaden.

Det är fortfarande oklart vad Google faktiskt ska använda Motorola Mobility till. Bygga mobiler? Kanske till och med annonsfinansierade gratismobiler? Eller Google TV-apparater? Eller var det för att beväpna sig med patent? Eller för att se till att konkurrenter inte får patenten? Eller var köpet bara ett utslag av ren shoppinglusta?

Alla är teorier som presenterats på allvar. Elektronikvärlden väntar med spänning på Googles nästa drag.
USA:s justitiedepartement och EU-kommissionens konkurrenskommissionär gav sina godkännanden ungefär samtidigt igår. De har diskuterat ihop sig bakom kulisserna. Därför liknar deras analyser och skrivningar varandra. Också konkurrensmyndigheter i Australien, Kanada, Israel och Sydkorea har varit involverade.

USA passade samtidigt på att besluta att Apple får köpa Novells patent och att konsortiet Apple-RIM-Microsoft får köpa Nortels patent.

Men det är Googles köp av Motorola Mobility som fått den stora uppmärksamheten. Köpet kommer enligt USA- och EU-myndigheterna inte att signifikant minska konkurrensen på marknaden – detta var vad myndigheterna var satta att avgöra och så har deras dom fallit.

I förra veckan blev det känt att Apple och Google gjort skriftliga deklarationer kring sina strategier kring så kallade standardessentiella patent (SEP) – patent som krävs för att konstruera teknik enligt en standard.

Dessa deklarationer visar sig nu ha varit en viktig del av förhandlingarna inför gårdagens godkännande. USA:s resonemang kring godkännandet handlar i stor utsträckning om användandet av SEP-patent.

Medan Apples deklaration är långtgående och tydlig är Googles deklaration omständlig och gör få eftergifter.

”Googles förbindelser var mer tvetydiga och bekräftade inte företagets policy kring SEP-patent på samma sätt”, skriver USA:s justitiedepartement.

Trots att Google haft en press på sig att göra eftergifter för att överhuvudtaget få genomföra köpet av Motorola Mobility, har Google alltså lyckats få köpet godkänt utan eftergifter.

Det är en seger för Google.

USA-myndighetens förklaring av godkännandet ger ett första intryck av att vara sträng mot Google och att ha en strikt inställning att SEP-patent inte ska kunna används aggressivt strategiskt i tvister.

Men läser man skrivningarna lämnar de en stor handlingsfrihet. Att ”hålla ögonen” på något eller att vara ”bekymrad över” ger inga ledtrådar till hur konkurrensmyndigheten kommer att agera mot Google, eller andra, när SEP-patent används i tvister.

Det finns därför ingen anledning att tro att Google plötsligt kommer att retirera från Motorola Mobiles strategier i pågående rättegångar – företaget har bland annat lyckats förbjuda Apple att sälja produkter i Tyskland via hänvisning till SEP-patent.

Det finns heller ingen anledning att på förhand tro att dessa strategier  kommer att misslyckas, bara för att EU och USA hytter med fingret.

Googles envishet i att gå med på eftergifter för att få igenom köpet är tvärtom ett tecken på att möjligheten att använda SEP-patent strategiskt var ett av Googles huvudsyften med köpet av Motorola Mobility.

Köpet av Motorola innebär en förstärkning av Googles idag svaga ställning vad gäller intellektuella rättigheter inom mobilområdet, där Android har attackeras hårt av bland annat Apple och Microsoft.

Köpet ger Google 17000 patent och 6800 patentansökningar.

Motorolapatenten har redan demonstrerat sig delvis effektiva mot Apple i Tyskland – Motorola har lyckats förbjuda Appleprodukter från butikshyllorna efter att det tidigare tvärtom varit Androidprodukter som kastats ut av Apple i andra tvister.

Å andra sidan är patenten som Motorola slår i huvudet på Apple i Tyskland just sådana standardessentiella patent som EU och USA uppmanar Google att använda sparsamt. Medan de patent som Apple använder för att attackera Android inte är SEP-patent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)