JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyrdubbling av förfalskade komponenter
Antalet upptäckta förfalskningar av elektronikkomponenter har fyrdubblats från 2009 till 2011, rapporterar analyshuset IHS.
I fjol upptäckte elektronikföretag (OEM), kontraktstillverkare, komponentleverantörer och komponentköpare, det vill säga alla de företag som ingick i IHS undersökning, 1363 fall av förfalskade komponenter. Det kan jämföras med 2009 då siffran stannade på 324 stycken.

Sett till de senaste tio åren har antalet förfalskningar ökat med 700 gånger.

De flesta förfalskningar har uppdagats av den amerikanska militären liksom av amerikansk rymdindustri. I dessa fall handlar det inte om tomma kapslar eftersom försvarselektroniken testas rigoröst innan den levereras. Istället handlar det i första hand om komponenter som lötts loss från skrotade produkter och sedan säljs som nya, eller överskottspartier som inte förvarats på korrekt sätt.

Problemet belystes i en utskottsförhör i höstas (länk) och den 31 december signerade president Obama försvarsbudgeten för 2012 (National Defense Authorization Act) vilken inkluderar   skärpta regler för underleverantörerna när det gäller att upptäcka falska komponenter. Inom 270 dagar från det att budgeten signerades måste alla underleverantörer få på plats system för att upptäcka falska komponenter. Dessutom ökar ansvaret för underleverantörerna när det gäller kostnader för att åtgärda skador som falska komponenter åsamkar den amerikanska försvarsmakten.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)