JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optisk Thunderbolt i år
ThunderboltIntel tror att optiska kablar till gränssnittet Thunderbolt kommer att finnas i butiker i år. Samtidigt berättar Intel att Thunderbolt håller på att uppgraderas från PCI Express 2.0 till 3.0.
Tekniken för optisk Thunderbolt har funnits tillgänglig från Intel med partners lika länge som koppartekniken. Den är dyrare men ger längre sladdlängd, i praktiken så lång som beställaren önskar. Det som hänt nu är att Intel med partners hittat en beställare som tror sig kunna hitta kunder som tycker att den optiska versionen är värd pengarna.
Gränssnittet Thunderbolt är en extern port för PCI Express som dessutom förmedlar Displayport.

Apple använder det för dockning av bärbara datorer. Dessutom finns Thunderbolthårddiskar, dockningshubbar med standard-pc-gränssnitt och professionella videosystem som nyttjar Thunderbolt. Också grafikkort har körts via Thunderbolt. Tekniken kommer snart att introduceras i bland annat Lenovo Thinkpad.

Innan Thunderbolt lanserades var siktet inställt på enbart en optisk version, logiskt kallad Light Peak. Namnet ändrades till Thunderbolt när det visade sig att kopparlösningen var bättre och skulle lanseras först.

Eftersom transceivern mellan ljus och el sitter i kontaktdonet kommer de nya kablarna att vara bakåtkompatibla med redan existerande Thunderboltportar i exempelvis Appledatorer.

Intels färdplan säger just nu att Thunderbolt ska skruvas upp från dagens 10 Gbit/s till 100 Gbit/s inom tio år.

Thunderbolt bär två protokoll, Displayport och PCI Express. Det senare är Intel i färd med att uppgradera från version 2.0 till 3.0. Det flyttar upp dataöverföringstakten från fem gigatransfers/s till åtta och behöver 130 bitar för att överföra 128 bitar istället för 10 bitar för att överföra 8 bitar, vilket i ett första steg främst kommer att gynna så kallade GPGPU-beräkningar i grafikkort.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)