JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tunna skivor ger billiga solceller
Twin CreeksSolceller för knappa tre kronor per watt. Det är hälften av vad den billigaste tekniken kostar idag. Det säger sig amerikanska Twin Creeks kunna komma att leverera med hjälp av en ny tillverkningsteknik.
Twin Creeks Hyperion 3
Tre millimeter tjocka kiselskivor monteras runt utsidan av ett nav. De roteras och bombarderas med vätejoner som tränger in 10-20 µm. I det skiktet delar sig sedan kiselskivan när den bakas i ugn och vätejonerna förvandlas till gas.
Både material och produktionsverktyg ska bli billigare med företagets tillverkningsteknik, enligt Twin Creeks.

Företaget avslöjade sin existens i förra veckan. En del av de 93 miljoner dollar som företaget samlat ihop i riskkapital, plus lån, har plöjts ner i en fabrik i Mississippi med en kapacitet på 25 MW solceller per år. Men företaget planerar att sälja produktionsutrustning snarare än att ha egen tillverkning. Om ett år säger sig företaget räkna med att ha ett halvdussin upp till ett dussin produktionsverktyg i drift.

Tekniken ska kunna adderas till befintliga produktionslinor.

Med konventionella produktionsmetoder går hälften av en 200 mikrometer bräcklig kiselskiva till spillo. Twin Creeks kiselskivor är bara 20 mikrometer tjocka och nästan inget material går till spillo.

Ett nyckelverktyg är Hyperion 3, företagets egen vätejonaccelerator med tio gånger högre effekt än de modeller som finns på marknaden idag. En sådan maskin kan användas för att tillverka 5–6 MW solceller om året.

Processen fungerar både med kisel och galliumarsenid.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)