JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola Mobility sparkar var femte
Avskeda 4000 personer och lägga ner en tredjedel av 94 kontor. Det är några av Googles åtgärder för att göra sin nyinköpta mobiltillverkare Motorola Mobility lönsam. Ett mer okonventionellt knep är att anställa ingenjörer på två år – ”för att de ska känna att de har bråttom”.
För ett år sedan bjöd Google 12,5 miljarder dollar för Motorola Mobility och i maj godkändes köpet av den sista konkurrensmyndigheten.

Den amerikanska nyhetstidningen New York Times har talat med chefer på Googles Motorola Mobility – existerande och före detta – för att utröna företagets strategier.

Enligt New York Times kommer Google att använda Motorola Mobility i en satsning på Androidmobiler och -pekplattor – samma produkter som företaget producerar idag. Men Google kommer att lämna icke lönsamma marknader, sluta tillverka lågbudgetmobiler och fokusera på ett fåtal modeller – i kontrast mot i fjol då företaget släppte 27 modeller.

Motorola Mobility har gått med vinst under blott två kvartal under de senaste fyra åren. Det gick 1,5 miljarder kronor back under de första sex veckorna med Google.

Verksamheter i Asien och Indien ska läggas ner. Forskning och utveckling ska koncentreras till Chicago, Sunnyvale och Peking. 40 procent av mellancheferna (vice presidents) har redan sparkats. Samtidigt har nya personer anställts i ledningen (senior executives) och ingenjörer från Google ska kunna hoppa över till Motorola för att jobba där ett eller ett par år.

Leverantörer ska rensas ut. Femtio procent färre komponenter ska köpas in.

Reklamen  ska bli bättre – enkel och emotionell och fokuserad på Motorolas ärorika förflutna och områden där Motorola sticker ut, som bra batteritid.

I en grupp som kallas Advanced Technology and Projects sitter ett par dussin individer och tänker ut framtida Google-mobiler med bättre batteritid, skarpare kamera,  sensorer som lyssnar efter vem som finns i rummet, och skrivbordsprogramvara anpassad för mobiltelefoner.

Gruppen leds av en tidigare Pentagon-chef. Hon anställer metallurger, akustikvetare och experter på artificiell intelligens — men de får bara jobba kvar i två år – ”så att de känner att det är bråttom”, säger hon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)