JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ångdusch för garderoben söker inbyggnadspris
Du tvättar kläderna för ofta. Kanske räcker en liten ångdusch? Varför inte ha en sådan dusch inbyggd i garderoben? Så resonerar ett av de nominerade bidragen till inbyggnadspriset, det årliga elektronikpriset som delas ut i samband med Embedded Conference Scandinavia.
 Swedish Embedded Award 2012

Här är samtliga nominerade bidrag till årets inbyggnadspriser.

Nominerade i kategorin Företag

Bidrag: El-Internet on Things
Tävlande: Lintech Embedded
Ett Internetbaserat sensornätverk för fjärrstyrning av elektriska produkter. Det har Lintech Embedded utvecklat. En nyckel till produkten har varit att företaget haft möjlighet att utnyttja ett patent på att styra faser och grupper i en elcentral via säkringarna. Fjärrstyrningen sker trådlöst via ZigBee och  Internet.

Bidrag: HELIO L4A
Tävlande: Heliospectra
Helio L4A är ett LED-baserat belysningssystem där spektrum, intensitet och belysningstider kan fjärrstyras och programmeras. Ljusvåglängden har stor betydelse för vilka egenskaper odlade växter får, men den går inte att reglera med de högtrycksnatriumlampor som idag används i växthus.

Bidrag: HIOD One
Tävlande: Free2Move
Sportkommunikatorn HIOD One används av grupper av cyklister för att kommunicera,  via Bluetooth, över avstånd upp till 400 m. Den kan också styra mobiltelefonen och, via en app, förvandla en smarttelefon till en cykeldator. Kommunikatorn reducerar vindbrus.

Bidrag: ME12
Tävlande: Vibrationsteknik
ME12 är ett mät- och analyssystem för maskinvibrationer, baserat på en treaxlig memssensor. Den kommunicerar via Bluetooth med en smarttelefon, som också används som presentationsenhet. Mätningarna visar om en maskin behöver åtgärdas, till exempel på grund av defekta kullager.

Bidrag: Miris Liquid Analyzer
Tävlande: Miris, Prevas
Miris Liquid Analyzer sägs vara det första portabla instrumentet för mjölkanalys. Instrumentet är baserat på en teknik kallad MIR (mid-infraröd transmissionsspektroskopi) och levererar en analys av till exempel fett- och proteinhalt. Analysen används för att ge mjölkbönder rätt betalt och för att effektivisera och kvalitetssäkra produktionen. Instrumentet kan också användas för att analysera andra vätskor.

Bidrag: TrackDown
Tävlande: TrackDown
TrackDown är ett spårsystem som kan gömmas i bilar och båtar. Systemet varnar när ett fordon är på väg att stjälas och ger senare information till polisen om var fordonet finns. Systemet använder inte bara GPS och är därför okänsligt för GPS-störsändare. I Sverige stjäls årligen bilar och båtar värda 1250 miljoner kronor. Bara i sju procent av fallen hittas förövaren och 40 procent av bilarna återfinns med stora skador.  

 Nominerade i kategorin Student

Bidrag: Industriellt styrsystem
Högskola: Högskolan i Halmstad
Ett automatiserat styrsystem för spånsugsystem. Snickerier och andra träbearbetningsföretag har ofta centrala spånsugsystem som är anslutna till de olika maskinerna via spjäll. När en maskin inte används aktivt är det viktigt att spjället stängs, bland annat för att spara energi.  Systemet känner av belastningen för varje maskin och kan programmeras med tröskelvärden, fördröjningar et cetera. Avkänningen baseras på strömtransformatorer som kopplas runt matarledningarna. Systemet klarar upp till tio maskiner.

Bidrag: Ljudlokalisator
Högskola: Umeå Universitet
Döva och hörselskadade behöver veta vilka ljud som finns i omgivningen och varifrån de kommer. Ljudlokalisatorn är en liten handhållen apparat som på en grafisk display visar ljudens styrka, riktning och, om så önskas, också frekvensinnehåll. Vid mycket starka nivåer vibrerar apparaten. Ljudlokalisatorn använder memsmikrofoner och en grafisk OLED-display.

Bidrag: Smartbeat
Högskola: Högskolan i Halmstad
Smartbeat är smidig en lösning för pulsmätning för träning. Där lösningar av motsvarande slag idag är klumpiga och baseras på otympliga bröstband, utnyttjar Smartbeat ett smartphonearmband med pulsmätning. Det ansluts till telefonen via headsetkontakten. En app i telefonen ger röstfeedback som berättar hur hög pulsen är och om träningen utförs med lämplig intensitet.

Bidrag: Wairdrobe
Högskola: Högskolan i Halmstad
Wairdrobe är en garderob med inbyggd uppfräschningsfunktion i form av vattenånga. Många kläder, inte minst träningskläder, tvättas alltför ofta. Många gånger skulle det räcka med ångdusch – plaggen blir fräschare och de flesta rynkor slätas ut. Garderoben sägs vara lätt att använda och kan förutom i hemmen användas i till exempel hotell och träningslokaler.

Bidrag: Hjulhastighetssensor för ABS-broms som utnyttjar eneriskördning
Högskola: Chalmers universitet
En hastighetssensor för låsningsfria bromsar som hämtar sin energi induktivt från den elektromagnetiska givaren. Energin räcker för att sensorn skall kunna skicka trådlösa signaler med en dryg sekunds intervall. Man har på det sättet kunnat eliminera all ledningsdragning, som står för en växande andel av kostnaden för sensorer i bilar.
Ångduschen för lätt skrynkliga kläder, tävlar i kategorin Student. Där finns också en ”ljudradar” som pekar ut för personer med nedsatt hörsel i vilken riktning ljudet kommer från. Och en ABS-sensor som drivs med hjälp av energiskördning.

I företagsklassen hittar vi Prevas som i år tilllsammans med Miris ställer upp i tävlingen med en portabel mjölkanalysator.  Free2Move ställer upp med en kommunikationssystem i Bluetooth för tävlingscyklister (länk).

Årets stöldskydd – visst brukar det alltid finnas ett stöldskydd bland de nominerade? – är för fordon och heter Trackdown,  från ett företag med samma namn.

Vinnarna utses under mässan som äger rum den 2 till 3 oktober.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)