JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google stämmer Apple

För första gången sedan Googles köp av Motorolas mobiltelefondivision blev klart i våras har företaget lämnat in en stämningsansökan för patentintrång mot Apple. Motorola vill att USA:s handelskommission förbjuder importen av alla Apples mobiltelefoner, läsplattor och datorer.
Stämningen blev känd i fredags och har fått branschen att spekulera i att Google efter bland annat köpet av Motorola känner sig så starkt vad avser patent att företaget kan gå på offensiven mot Apple.

Stämningsansökan rör fem patent på teknik som inte anses grundläggande. Det handlar bland annat om röstigenkänning, tjänster kopplade till aktuell position, påminnelser om epost liksom funktioner i mediaspelare, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

Att Motorola siktar in sig på patent som inte anses grundläggande ökar chanserna för att handelskommissionen ska förbjuda importen av Apples produkter. Patent som är nödvändiga för en standard brukar domstolar kräva att de ska licensieras på rimliga och lika villkor för att som så önskar.

I det här fallet säger sig Motorola vilja licensiera ut patenten men Apple har enligt stämning inte velat betala.

– Vi skulle vilja få till stånd en överenskommelse, men Apples ovilja att att diskutera licensiering ger oss inget annat val att försvara oss och våra ingenjörers innovationer, säger Motorola i ett email till Bloomberg.

Även i tidigare stämningar har Apple hävdat att Motorola krävt orimligt höga licensavgifter. I ett aktuellt fall avfärdade handelskommissionen tre av Motorolas fyra krav. Ett avgörande i det fallet förväntas komma nästa vecka, skriver sajten Venturebeat.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)