JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Iranska kvinnor vägras elektronikutbildning
Inför det kommande läsåret utestängs kvinnor från 77 akademiska utbildningar på 36 iranska universitet. Regimen vill stoppa framfarten av välutbildade kvinnor som därmed inte tillåts att läsa exempelvis elektronik, datorkunskap, kärnfysik och business management.
– Det finns ämnesområden som inte alls passar kvinnans natur, säger utbildningsrådet Abolfazl Hasani till den iranska nyhetssajten Rooz Online, enligt sydsvenskan.se.

Framförallt är det tekniska utbildningar som inte anses passande för kvinnor, utbildningar som vid en internationell jämförelse är väldigt populära bland iranska kvinnor.

Regimkritiker menar att detta är en del av det styrande prästerskapets nya politik, då regimen är oroad av att alltför många kvinnor i landet utbildar sig. I år gick det tre kvinnor på två män bland de 935 000 som klarade inträdesproven till Irans universitet och högskolor, enligt sydsvenskan.se.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)