JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 1 april 2020 VECKA 14
Techedsat

Lilla svenska rymdkuben klarade sig galant

Nasas satellit Techedsat har skickat ner data till jorden och därmed bevisat att den miniatyriserade elektroniken från Uppsalaföretaget ÅAC Microtec fungerar. Demonstrationen är enligt ÅAC ett genombrott i USA för företaget.
Den lilla 1,2 kg-kuben med en decimeters sida har varit passagerare på Internationella Rymdtationen ISS sedan i juli. I förra veckan droppades den därifrån och nu kan det konstateras att den lyckats utföra sitt uppdrag.

Techedsat (Technical and Educational Satellite) är byggd av studenter och Nasa, men den miniatyriserade elektronik som driver och styr satelliten levereras av det svenska företaget ÅAC.
 
– Att Nasa väljer att utprova våra datorer och kraftsystem för sina framtida satelliter är unikt i världen och visar den teknikhöjd som vi har i Sverige, säger Fredrik Bruhn, vice vd på ÅAC Microtec, i ett pressmeddelande.

Techedsat Techedsat längst till vänster, med vännerna Nanorack och Fitsat, några sekunder efter att de släppts ut från ISS
Satelliten demonstrerar bland annat ÅAC:s mini-implementation av rymdens eget plug-and-play-protokoll SPA (Space Plug-and-play Avionics).
 
Den svenska Rymdstyrelsen och Nasa tecknade i fjol somras ett 10-årigt samarbetsavtal kring utveckling, utprovning och användande av småsatelliter. Rymdstyrelsen står för tekniken – via ÅAC Microtec – och Nasa står för utprovning och test.

Techedsat-demonstrationen var första steget i avtalet med en budget på 6,5 miljoner kronor. Det följs nu av ett 60 miljoner kronorsprojekt där Nasa nästa höst ska skjuta upp en 10 kg-satellit levererad av ÅAC.
 
– Den tar oss till den storlek av kommersiella småsatelliter som på allvar kommer att kunna öppna tjänstemarknaden från rymden, till exempel med maskin-maskin kommunikation och det som kallas internet of things, säger Fredrik Bruhn.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)