JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Från Sony till Blackberry

Från Sony till Blackberry

I dag släppte det kanadensiska mobilbolaget Blackberry, fd Research in Motion, en veritabel nyhetsbomb – förre Sony Ericsson-chefen Bert Nordberg blir ny styrelseledamot i företaget.
Samtidigt lanserar företaget sin helt nya version av mobiltelefonen Blackberry med ett nytt operativsystem och ett nytt gränssnitt som utvecklats av Malmöföretaget TAT, som Blackberry förvärvade för två år sedan.

Den nya mobilen heter Z10 och operativsystemet Blackberry 10. Senare i år ska även den tradionella Blackberrymobilen med synligt tangentbord uppgraderas med det nya operativsystemet. Den modellen får  namnet Blackberry Q10.

Bert Nordberg har en lång bakgrund i Ericssonsfären – marknadschef för Ericsson, teknikspanare i Silicon Valley, vd för Sony Ericsson och styrelseordförande i Sony Mobile.

Strax efter årsskiftet lämnade han över ordförandeklubban i Sony Mobile till Suzuki Kunimasa (länk) och bara några veckor senare går han rakt över till konkurrenten Blackberry där han gör sällskap med Dick Lynch, tidigare toppchef på den amerikanska teleoperatören Verizon.

Blackberry har också rekryterar Sony Mobiles tidigare globala marknadschef Kristian Tear. (länk)

Företagets namn var ursprungligen Research in Motion RIM. Men RIM var inte känt utanför den trängre kretsen. Däremot var företagets mobiltelefon Blackberry, mejlmobilen med det fullständiga tangentbordet, välkänd.

Därför var det ett logiskt  steg att döpa om företaget till Blackberry. Det gjordes  formellt vid månadsskiftet januari-februari i år.

Liksom Sony Ericsson och Sony Mobile har Blackberry backat stadigt på rankinglistan över världens största mobiltillverkare. Med det nya operativsystemet och det nya gränsnittet med pekskärm i Z10 hoppas Blackberry på revanch.

Det är det svenska it-bolaget TAT, The Astonishing Tribe, i Malmö som gjort gränssnittet i Z10. TAT har tidigare arbetat med gränssnitten för Sony Ericssons mobiler.

2010 köpte Blackberry hela bolaget för 830 miljoner kronor och de svenska gränssnittsexperterna blev Blackberryutvecklare på heltid. Flera av grundarna har lämnat företaget. (länk)

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)