JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM:s ADC-prototyp ska lyfta Internet

IBM:s ADC-prototyp ska lyfta Internet

Forskare från IBM Research har utvecklat en AD-omvandlararkitektur i samarbete med schweiziska Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) som påstås bädda för internethastigheter på 100 Gbit/s. Kretsar väntar finnas tillgängliga redan år 2014.
– De flesta AD-omvandlare som finns på marknaden idag är inte konstruerade för att hantera massiva datamängder – det är som att samla in vatten från en brandslang med hjälp av ett sugrör, säger Dr. Martin Schmatz, som ansvar för utvecklingen på IBM.

Prototypen som hittills tagits fram är tillverkad av IBM:s i företagets 32 nm kisel-på-isolator-CMIOS-process i East Fishkill. Kärnan upptar bara 22 x 70 µm2.

Arkitekturen – som är av typen successiv approximation,  SAR –  påstås kunna hantera en dryg miljard samplingar per sekund, matad med 1 V och med en total energiförbrukning på bara 3,1 mW. Det är enligt IBM 30 gånger lägre energiförbrukning en vad en mobil har i viloläge.

Upplösningen är 8 bitar, vilket enligt IBM är tillräckligt för de flesta tillämpningar.

Utvecklingsarbetet har presenterats på konferensen ISSCC2013 – IEEE International Solid-State Circuits Conference – som avslutades i San Francisco igår.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)