JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två miljoner till KTH:s superplast

Mercene LabsTvå miljoner till KTH:s superplast

Det årsgamla materialteknikbolaget Mercene Labs, som utvecklar ett plastmaterial med inbyggt lim som bland annat kan användas för kapsling av elektronikkomponenter, har tilldelats det nyinstiftade priset Ingemar Croon Award på 2 miljoner kronor. Pengarna gör det möjligt att anställa fler medarbetare och påbörja produktifieringen.
Mercene Labs knoppades av från institutionen för mikro- och nanosystem på KTH i fjol för att kommersialisera ett fast, torrt och formbart plastmaterial som gör det möjligt att använda epoxikemi i helt nya tillämpningar.

– Först kan du forma det som du vill, för att sedan aktivera epoxin för stark bindning till underlaget. Man kan kalla det en materialplattform och en utveckling av epoxilimmet, säger företagets vd och medgrundare Fredrik Carlborg i ett pressmeddelande.

Materialet passar för tillämpningar där man vill kombinera heterogena material. Det kan till exempel handla om kapsling av komponenter. Då integreras ofta mikromönstrade plastdetaljer som limmas fast på ett kiselsubstrat, vilket är svårt rent processmässigt.

– Med vårt material får man en plastdetalj med rätt form och egenskaper men som har limmet inbyggt i själva plasten. På så sätt bidrar vårt material till snabbare och billigare processer. En tänkbar tillämpning är lysdioder där en plastlins enkelt fästs på en diod utan att använda något flytande lim. Det gör att det går att spara ett helt processteg, du slipper limma fast linsen på komponenten. Så inkapsling av mikroelektronikkomponenter är en nisch bland flera, säger företagets tekniska chef och medgrundare Tommy Haraldsson i pressmeddelandet.

Företaget fick såddfinansiering av KTH Innovation och Vinnova förra hösten men får nu ett kapitaltillskott på 2 miljoner kronor via det nyinstiftade priset Ingemar Croon Award 2013.

– Ingemar Croon Award gör att vi kan anställa fler personer och låta företaget växa. Vi har idag ett koncept och nu kan vi ta det till nästa nivå med produkter. Priset och pengarna innebär också att vi kan testa systematiskt mot tänkbara marknader, säger Fredrik Carlborg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)