JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Prevas kämpar på – tror på ljusning i höst

Årets första kvartal var inte tillfredsställande för inbyggnadskonsulten Prevas. Vinsten före räntor och skatt var negativ, minus 0,4 miljoner kronor. Företagets nytillträdd vd Karl-Gustav Ramström skriver i den färska delårsrapporten att företaget nu fokuserar mer på att nå lönsamhet och konsolidering än tillväxt.
Fjolåret var tungt för Västeråsbaserade Prevas. Låg beläggning och engångskostnader gjorde att resultatet för 2012 inte blev tillfredsställande. Men dåvarande vd Mats Åström andades positivism i bokslutsrapporten då han påpekade att Prevas fått in rekordmånga ordrar mot slutet av året och att ”vi mycket glädjande stänger sista kvartalet med ”all time high” i orderingång” (länk).

Men årets första rapport visar inte på några glädjeskutt. Tvärtom.

Omsättningen minskade med en knapp procent till 172 miljoner kronor jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Likaså föll resultatet före räntor och skatt från 12,1 miljoner kronor under fjolårets första kvartal till -0,4 miljoner kronor.

Karl-Gustav Ramström, vd på Prevas och närmast kommen från SSAB, kommenterar den uteblivna tillväxten:

– Nya förvärv har hjälpt till att upprätthålla omsättning och orderingång på en relativt hög nivå men marknaden präglas fortfarande av återhållsamhet pga det osäkra konjunkturläget. Stora industriföretag är avvaktande när det gäller att ta större investeringar och en stark svensk kronkurs försvårar också det svenska exportläget.

Men han tillägger att Prevas inte förväntar sig att marknadsläget försämras ytterligare, utan snarare tror på förbättringar under andra delen av året.

– Fokus kommer att vara på att öka lönsamheten snarare än tillväxten. När väl konjunkturen förbättras kommer vi att dra nytta av vårt goda renommé, våra kompetenta medarbetare och vår under 27 år upparbetade position som utvecklingspartner till nordisk industri, skriver Karl-Gustav Ramström.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)