JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny forskning ska ta död på kritiken

Ny forskning ska ta död på kritiken

Energimyndigheten har varit utsatt för hård kritik för ensidig satsning på dyr vindkraft. Nu släpper man till 150 miljoner kronor i ett nytt energiforskningsprogram som ska ha potential för att skapa en "omvälvande förändring" för att klara omställningen till ett långsiktigt hållbart energisystem.
- Tekniska lösningar är inte tillräckliga för att ställa om Sveriges energisystem. Det behövs därför en stärkt energirelaterad forskning inom alla discipliner, skriver Energimyndigheten på sin sajt i dag.

Energimyndigheten målar med en bred pensel samtidigt som man ställer höga krav på forskningen.

"Det nya energiforskningsprogrammet stödjer energirelevant forskning och utveckling inom samhällsvetenskap, humaniora, ekonomi, teknik och naturvetenskap. "

"Forskningen och utvecklingen ska vara nydanande, ha högsta vetenskapliga kvalitet och samtidigt vara motiverad av ett behov i näringslivet och samhället i övrigt."

- Det krävs ett annorlunda angreppssätt för att skapa en grund för en omvälvande förändring, säger Svante Söderholm på Energimyndigheten i ett uttalande.

Första utlysningen inom programmet öppnas efter sommaren.

Nyligen utsattes Energimyndigheten för attack både från Folkpartiets energipolitiska talesperson Eva Flyborg och från en trio kända så kallade klimatförnekare. Alla kritiserar Energimyndigheten för ensidig satsning på sol- och vindkraft och kräver att Energimyndigheten läggs ned eller görs om. (Länk)

- Energimyndighetens trovärdighet har för länge sedan eroderat sedan man ensidigt valt att gå miljörörelsens och vindindustrins ärende i energifrågan. Man bemöter regelmässigt berättigad kritik mot vindkraft medan man låter, ofta felaktig och missriktad kritik, mot vår baskraft, vattenkraft och kärnkraft, passera utan åtgärd, skrev förre Sandvikschefen Per-Olof Eriksson, energi- och klimatdebattören Jonny Fagerström och vindkraftsmotståndaren Björn Törnvall. i Ny Teknik i början av juni.

Det nya, breda forskningsprogrammet ser helt enkelt ut som ett svar på kritiken.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)