JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dagens telekomstrejk är avblåst
Det blev ingen strejk inom telekomområdet med start i natt. Sent i går svarade fackförbundet Seko – Facket för Service och Kommunikation – ja till medlarnas slutbud i telekomkonflikten.
– Vi har fått igenom vårt krav om regler i det centrala avtalet som garanterar löneökningar till våra medlemmar, så kallad stupstock. Detta gäller om man inte kommer överens i de lokala löneförhandlingarna, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett pressmeddelande.

Det var den 10:e juni i år som Seko varslade om strejk för 1300 anställda efter det att förhandlingarna med motparten Almega om ett nytt avtal på telekomområdet strandat.

Konfliktfen har främst handlat om hur lönerna inom branschen ska sättas, men Seko har även krävt att arbetsgivaren inte ska kunna diskriminera medlemmar som har kortare anställningstid än tre månader.

Den så kallade 3-månadersregeln har inneburit att visstidsanställda med kortare tid än tre månader inte omfattas av kollektivavtalet. Denna regel är borta ur avtalet från den första april nästa år.

– Nu omfattas alla anställda av kollektivavtalet, även de som har en kort anställning, vilket innebär att arbetsgivare som missbrukar den regeln i avtalet inte längre kan göra det, säger Valle Karlsson, avtalssekreterare på Seko  i ett pressmeddelande

Vidare finns numera skrivningar som tydliggör att medlemmar ska får rätt lönespecifikationer av sina arbetsgivare och att traktamenten ska betalas ut enligt Skatteverkets norm med i det nya avtalet

Strejkvarslet berörde cirka 1 300 medlemmar på bland annat Eniro, Eltel Networks, Relacom, Skanova, Telia Sonera och Ericsson.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)