JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Björn Ekelund om Microsofts köp av Nokia

Björn Ekelund om Microsofts köp av Nokia

”Spekulationerna att Microsoft skulle köpa Nokias mobiltelefonverksamhet började samma dag som Steven Elop tillträdde som chef på Nokia. När Nokia nyligen köpte ut Siemens från samriskbolaget Nokia-Siemens var vi många som kände att nu var saker på gång.” Så kommenterar Björn Ekelund, vice ordförande för det skånska mobilklustret Mobile Heights, affären.
Så här förklarar Björn Ekelund varför spekulationerna varit så självklara:

”Anledningen är enkel. Affären var en nödvändighet för Microsoft och beslutet egentligen bara en tidsfråga.

Ser man på marginalfördelningen i telefon/surfplattebranschen finns det inte längre utrymme att ta betalt för enbart mjukvara. Google ger bort Android gratis och Apple tar betalt för iOS via en fysisk produkt. Detta har varit ett växande handikapp för Microsoft som nu rättar till detta en gång för alla.

Dock sätter det företaget i samma sits som Google, vid köpet av Motorola Mobility. Plötsligt blir man konkurrent med flera kunder. Idag gör ju till exempel  Samsung, Acer med flera  Windowstelefoner och dessa företag lär tänka sig för både en och två gånger innan de fortsätter med det.

Affären är logisk inte bara ur ett rent ekonomiskt perspektiv, utan även ur rena symmetriskäl.

Det har varit svårt för Microsoft att konkurrera med aktörer som Apple och Google/Motorola utan att ha kontroll över hela värdekedjan, från operativsystem och mjukvara till fysisk produkt. Beroendet av mjukvaruinkomster har varit en akilleshäl.

Vad som kanske är mindre uppenbart, men inte oviktigt, är att Microsoft nu förvärvar management som kan mobilbranschen. Detta har varit en bristvara på Microsoft och legat företaget i fatet under 
många år.

Stephen Elop har gått en hård skola på Nokia och många spekulerar i att detta kanske var en test om han höll för ett större jobb på Microsoft. Det är ingen hemlighet att han är en av de största personliga aktieägarna i Microsoft.

Den mest omedelbara konsekvensen för regionen (Skåne) är att de duktiga ingenjörerna på Scalado med all sannolikhet hamnar i ett mycket större sammanhang. I dagsläget är det dock mer oklart om affären har någon direkt påverkan på Sony, Blackberry, Ericsson eller någon annan av mobilaktörerna i regionen.”
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)