JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Leksaker för blivande ingenjörer

Leksaker för blivande ingenjörer

Vem säger att småtjejer bara vill leka med dockor. De kanske heller bygger en Storm P-maskin som gör vardagsgrejer lite roligare. Det är affärsidén bakom det nystartade företaget Goldie Blox.
Bakom Goldie Blox står den unga Stanford-ingenjören Debbie Sterling Lewis. Hon blev klar med sin ingenjörsexamen i design 2005 och jobbade som anställd på en rad företag innan hon förra året tog hjälp av Kickstarter för att få in pengar till sin idé om Goldie Blox som kombinerar böcker och leksaker på ett pedagogiskt sätt.

I sin presentation skriver hon att hon vill inspirera unga flickor att experimentera med teknik på samma sätt som Lego och Erector har inspirerat pojkar.

- Den skrämmande verkligheten är att bara 11 procent av ingenjörer i USA är kvinnor. Flickor börjar tappa intresset för vetenskap och teknik redan vid åtta års ålder. Det är dags att motivera våra flickor att hjälpa till att bygga framtiden, skriver Debbie Sterling Lewis.

En kul video, som lades upp på Youtube den 17 november, har redan delats närmare 6 miljoner gånger. (Länk till Youtube)

I videon ser man tre unga tjejer som uttråkat tittar på ett barnprogram på tv, tar saken i egna händer och med Goldie Blox bygger en så kallad Rube Goldberg-maskin som med en knuff sätter igång en kedjereaktion av händelser – som i det här fallet slutar med att det tråkiga flickprogrammet på tv:s stängs av.

Rube Goldberg-maskiner kallas den där typen av en rad kedjekopplade moment som slutar med en simpel vardagsuppgift.

Fenomenet finns i många varianter i olika länder. I Danmark heter det Storm P-maskin efter den danska tecknare Robert Storm Pedersen och i Norge har tecknaren Kjell Aukrust skapat något liknande i den aminerade filmen Flåklypa Grand Prix.

Bilden till höger är från Wikipedias artikel om Rube Goldberg-maskiner.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)