JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Julkalender för ingenjörer

Julkalender för ingenjörer

IT-bolaget Per & Per på Teknikringen i Mjärdevi utanför Linköping har knåpat ihop en webbaserad  julkalender där deltagarna tävlar med varandra om att lösa gåtor. Inte bara för ingenjörer, vanligt logiskt tänkande fungerar.
– Lars, Jonas, Karin, Claes, Per, Rickard, Per och Thibault har jobbat tillsammans den 22-23:e november och resultatet blev en julkalender full med spännande utmaningar! Lös utmaningarna anonymt, eller logga in och tävla mot andra på topplistan, skriver Per & Per på sin hemsida.

Det är bara att hoppa in och börja lösa gåtorna de luckor som redan är öppna och sedan vänta in att nästa dags lucka öppnar med en ny utmaning. Tävlingen avgörs på julafton.

Här är problemet från första luckan:


Tomtefar och tomtemor får en dag besök av tre gäster. Tomtemor visar runt de tre gästerna i hela tomteverkstaden. Hon får veta mycket om de tre gästerna, bland annat deras ålder.

När de sedan kommer in till köket, där tomtefar lagar en härlig laddning med tomtegröt till middag, berättar tomtemor för tomtefar:

Vet du att produkten av våra tre besökares ålder är 2450. Och summan av deras ålder är dubbelt så gammal som jag är. Kan du räkna ut hur gamla de är?

Tomtefar som var allmänt känd för att vara listig, tänkte efter en stund och svarade sedan: "Nej det kan jag inte veta säkert"

Tomtemor som var minst lika listig sade då: Om jag talar om att du är äldst av oss alla fem, kan du då lösa problemet?

"Ja då vet jag", svarade tomtefar.

Hur gammal är tomtefar?

I lucka 2 blir det svårare:


978
918
658
721
5

Inte Särskilt Banala Nuffror!

Den yttersta frågan…

Vilket tal?

Här är länken till julkalendern.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)