JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk-finsk elstrid väcker oro inom EU

Svensk-finsk elstrid väcker oro inom EU

Ålands vindkraft, med vindkraftverk på Åland anslutna till det svenska elnätet, nekades stöd i form av svenska elcertifikat. Företaget överklagade och nu lutar det mot att det får rätt i EU –  nationella stödsystem till grön el kan vara olagliga, enligt EU:s regelverk.
– Det här skapar stor osäkerhet och oro på marknaden. Det är vår första reaktion. Det kan minska intresset för att investera i förnybar energi, och att det kan bli svårt att nå målet i EU om 20 procent förnybart till år 2020, säger Camilla Rosenberg, chefsjurist på Energimyndigheten till svt.se.

Inför ett avgörande i EU-domstolen säger EU:s generaladvokat att det svenska systemet för elcertifikat, som ska gynna förnybar el, strider mot EU:s regler om fri rörlighet av varor och tjänster.

Yttrandet slog ner som en bomb i elbranschen. Om det visar sig att nationella stödsystem till grön el är olagliga så innebär det att producenter av förnybar el i andra länder ska kunna söka svenska subventioner. Likaså ska svenska elproducenter kunna söka generösa stöd i till exempel Tyskland.

Helt plötsligt har inte enbart juridiska tolkningar hamnat i EU:s knä. Den mycket större frågan nu är om politiker i olika EU-länder accepterar att släppa in andra länders elproducenter i sina skatte- eller konsumentfinansierade stödsystem.

EU-domstolen väntas avgöra målet inom ett halvår. Om de nationella stödsystemen bedöms vara olagliga får länderna två år på sig att enas om gemensamma subventioner.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)