JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya pengar löser Adaptevas problem
AdaptevaEricsson och Carmel Ventures investerar 3,6 miljoner dollar i superprocessorföretaget Adapteva. Pengarna hjälper bland annat Adapteva att äntligen leverera de kort som företaget tillverkade efter en kickstarterkampanj år 2012.
RÄKNAR FORT OCH SNÅLT
Adaptevas idé är att bygga snabba parallella processorer bestående av enkla flyttalsoptimerade cpu:er.

Företaget grundades 2008. Första kunden blev Bittware som idag säljer ett 16-kärnigt Adaptevachip kallat Anemone 104 på en watt och 19 Gflops – för användning som flyttals-accelerator i enkel precision till FPGA:er.

Adapteva har ritningarna klara för en 64-kärnig 800-MHz-processor kallad Epiphany IV i 28 nm CMOS.

Ännu längre fram planeras Epiphany V där både nod-cpu:erna och Arm-värdprocessorn är 64-bitare.

Sexton parallella kort sitter i prototypen till ett serverblad som visades upp på Facebooks mässa Open Compute Project Summit i San Jose i förra veckan. Bakom serverbladet finns den sjuttonårige Thomas Sohmers som hoppade av skolan och blev entreprenör.
Hösten 2012 drog Adapteva in 899 000 dollar via  gräsrotsfinansiering på Kickstarter och producerade ett 99-dollarskort kallat Parallella med en FPGA med hård Armkärna och en 16-kärnig 32-bitars Epiphanyprocessor i 65 nm.

Korten – 8500 stycken – skulle ha levererats i somras, men det stora flertalet väntar fortfarande.

Igår meddelade till slut Adapteva att monteringen kunde inledas.

Företaget har haft brist på kapital vilket orsakat både problem med komponentleveranser och avhopp. Problemen ser nu ut att lösa sig i och med en finansiering från Carmel Ventures och Ericsson på 3,6 miljoner dollar.

– Parallellprocessning kan helt klart ge stora potentiella vinster i energieffektivitet och prestanda vilket är kritiskt för att stödja snabb tillväxten inom telekombranschen, skriver Ericsson i ett pressmeddelande.

– Det betyder att innovationer av Adaptevas slag är mycket spännande för Ericsson och för de kunder vi samarbetar med.

Efter finansieringen passar Adapteva på att fylla luckan efter avhoppen och anställer en konstruktör med 25 års erfarenhet. Dessutom annonserar man efter konstruktörer och mjukvaruutvecklare.

Företaget kommer att finnas på mässan Embedded World i Nürnberg om en månad och ett rykte säger att det planerar en fest där gräsrotsfinansiärerna är välkomna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)