JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel lanserar IoT-plattform

Intel IOT PlatformIntel lanserar IoT-plattform

Intel får stöd av bland annat Dell, SAP, Capgemini och Wipro i lanseringen av en plattform för IoT kallad Intel IoT Platform. Den byggs kring Intels produkter och tjänster.
Andra företag som stöder Intel IoT Platform är Accenture, Booz Allen Hamilton, HCL, NTT Data och Tata Consultancy.

Lanseringen bjuder inte på så mycket av nya Intelprodukter. Den handlar snarare om att dammsuga den existerande portföljen och enrollera avdelningar till vidareutveckling för att få fram produkter man kan sätta den hajpade stämpeln ”IoT” på.

Här finns programgränssnitt, konfigurering av tjänster, anslutning till molnet och analys. Hårdvaran omfattar smarta gateways, processorer, utvecklingskort och moduler.  

Edge Management System från Intels dotterbolag Wind River är en av mjukvarprodukterna. Den körs i en Intel IoT Gateway  och hanterar trafiken mot molnet, konfigurerar ting, skickar filer, lagrar data och gör styrning baserad på regelbaserad analys.

IoT Gateway är en specifikation som andra levererar hårdvaran till. Sådana leverantörer finns det redan sju stycken av och ytterligare 13 är på gång, enligt Intel.

För IoT-tingen i sig används Intels svar på Arduino – modulen Edison och kortet Galileo. De är byggda kring Intels Pentium-CPU Quark som har motsvarande ARM Cortex M3 i prestanda.

Intel trycker på att produkter och funktioner stöder säkerhet – denna realiseras med produkter som man fick med köpet av McAfee.  Intel hoppas bland annat få licensiera en säkerhetsteknik kallad EPID (Enhanced Privacy Identity) till andra halvledartillverkare. Den behövs för att ansluta ting till Intels moln på ett säkert sätt.

Intel Mashery är Intels programmeringsplattform för att sy samman, administrera och monetarisera IoT-tjänster.

”Intel gör IoT enklare och mer enhetligt” är Intels egen rubrik på nyheten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)