JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Zigbee Alliance unifierar sina viktigaste profiler till ett gemensamt protokoll. Zigbee 3.0 testas nu, kommer att demonstreras på konsumentelektronikmässan CES-mässan i januari och väntas ratificeras under fjärde kvartalet nästa år.
Om du idag använder Zigbee för belysning, energihantering och hälsovård så är dessa tre separata system som behöver en gateway för att kunna tala med varandra.

Under Zigbee 3.0 – som annonserade i slutet av november – ska de kunna tala direkt med varandra. Standarden riktar sig både mot professionella konstruktörer och gör-det-självare.

Zigbee innehåller idag ett drygt dussin profiler. De som unifieras i den första versionen av Zigbee 3.0 är Home Automation, Light Link, Building Automation, Retail Services,  Health Care och Telecommunication Services.

Alla devices, kommandon och funktioner som finns i de Zigbee Pro-baserade standarderna kommer också att finnas i Zigbee 3.0.

Den historiska orsaken till att profilerna varit inkompatbla är enligt Zigbee Alliance att det på den tiden när protokollet släpptes – 2005 – inte hade talats så mycket om synergier mellan IoT-system och att man ville hålla kretsarna enkla.

Om du använder de existerande profilerna Home Automation 1.2 och Light Link 1.0 är du redan klar med uppgraderingen – de är direkt kompatibla med 3.0. I övrigt hoppas Zigbee Alliance att du följt organisationens råd och gjort dina kretsar upgraderingsbara via mjukvara.

Något som planeras till nästa version av 3.0 är ett tillägg av den säkrare kryptering som finns i profilen Smartt Energy.

Zigbee Alliance är en icke vinstdrivande organisation. De medlemmar som varit mest aktiva med 3.0 är Philips, Kroger, Legrand, NXP, Schneider, Silicon Labs, Texas Instruments, Wincor Nixdorf och V-Mark.

Zigbee används enligt Zigbee Alliance idag i tiotals miljoner produkter.

Här är en timslång film som introducerar Zigbee 3.0 (Youtube)
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)