JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt hackathon med IoT-utmaning

Svenskt hackathon med IoT-utmaning

För fem år sedan drog konferensen Webcoast igång – en mötesplats där webb och teknik stötts och blötts under gemytliga former. Nu adderar arrangörerna utmaningen Kreathon. Här uppmanas du och dina kollegor att hitta nya lösningar baserade på webben, öppna data och fysiska saker. Allt byggs på plats kring utvecklingskort som Arduino, Raspberry Pi eller liknande.
Om en dryg vecka, fredagen den 13 mars, är det åter dags för Webcoast att slå upp dörrarna i Lindholmen Science Park i Göteborg. I dagar tre är detta en fysisk mötesplats för alla som annars arbetar, umgås och leker på webben.

Fast i år har en ny utmaning, kallad Kreathon, lagts till den annars så mjukvarubaserade miljön.

– Kreathon är ungefär som ett hackathon som sker i ett makerspace. Alltså vi uppmanar team att hitta nya lösningar baserade på webben, öppna data och fysiska saker som man kan bygga på plats. Man får också förbereda sig som tv-kockarna gör och komma med redan påbörjade lösningar, säger Mattias Wahlberg, som ansvarar för Kreathon på Webcoast-konferensen.

För den som inte är insatt i begreppsvärlden så är hackathon en form av tävling för programmerare. Här ska en lösning skapas på begränsad tid, ofta med ett team som bildats för uppgiften och ibland på plats.

Ett makerspace är istället en mötesplats där personer med olika kompetenser kommer tillsammans för att skapa något av mer fysisk karaktär. Här involverar skapandet färg och form samt ofta teknik och elektronik.

För att alla ska känna sig välkomna till Kreathon mjukstartar tävlingen på fredagen med olika workshops för dem som aldrig tidigare hanterat inbyggnadskort som Arduino, Raspberry Pi eller liknande. Likaså kommer det att finnas mentorer på plats, specialiserade på allt från hårdvara till webbdesign och öppna data.

– Vi hoppas att Kreathon ska skapa nya möten och konstellationer samt en positiv grogrund för samarbeten som håller även efter Webcoast, säger Maria Gustavsson, som ursprungligen kläckte iden till tävlingen.

Tävlingen är öppen för alla. Det enda kravet är att man köper biljetter till konferensen Webcoast (länk).

– Så häng med och delta med ett team eller två. Kanske kan du utmana några andra kollegor i branschen eller hitta nya partnerskap som leder vidare, uppmanar Mattias Wahlberg.

Illustrationen vid rubriken är gjord av Yvette Gustafsson och Camia Pia Pettersson.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)