JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bästa källkod ska prisas

Öppen källkod är en tyst revolution som pågår. Den menar mjukvaruprofessor Björn Regnel vid Lunds tekniska högskola som nyligen var med och lade grunden för fonden Lufoss, som ska sporra framtida öppenkällkodsprojekt inom Öresundsregionen. Inom kort ska de första stipendierna delas ut till viktiga bidrag inom den här typen av programmering.
Lufoss är kort för Lunds University Fund For Open Source Software; en fond som Björn Regnell, TAT-grundaren Hampus Jakobsson, Mapillary-grundaren Jan-Erik Solem och Modcam-grundaren Karl-Anders Johansson ligger bakom.

– Det är nog inte allmänt känt, men Öresundsregionen i allmänhet och Lund-Malmö i synnerhet en mycket viktig nod vad gäller bidrag till globala öppenkällkodsprojekt, exempelvis Linux och Android och massor av andra projekt som finns tillgängliga på de stora globala öppenkällkodssajterna GitHub, Bitbucket och Sourceforge, påpekade Björn Regnell i samband med att fonden skapades.

Nu är det dags att dela ut de allra första stipendierna för att uppmärksamma studenter, nyutexaminerade ingenjörer och doktorander som nyligen gjort viktiga bidrag till den här typen av programmering.

Åtta finalister – alla män – har vaskats fram av juryn bestående av männen bakom Lufoss, Axis-grundaren Martin Gren, professorerna Görel Hedin och Kalle Åström samt studentrepresentanterna Carolina Sartorius, Johan Linåker och Johan Förberg.

– Vi hoppas också få in kvinnliga nominerande nästa gång. Just nu är det en mansdominerad bransch, men vi hoppas på en förändring, understryker Björn Regnell.

Tre stipendiater ska utses bland finalisterna. Utöver äran får vinnaren 10 000 kronor medan övriga får 5 000 kronor var.

Prisceremonin är måndagen den 27 april. 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)