JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. LED-ljus vill komplettera wifi

100 Mbit/s dataöverföring via ljus i billiga komponenter. Det har två forskare i Oregon utvecklat. Nu söker de pengar för kommersialisering.
Då och då dyker det upp trådlös kommunikationsteknik som använder ljus istället för radio som bärare. Nu är det dags igen. Den här gången kommer lösningen från Oregonuniversitetet och kallas Wifo.

Det nya som hänt på området är att billiga LED-komponenter går att modulera i allt högre frekvenser vilket betyder att bandbredden i lösningen har kunnat höjas.

Forskarna tänker sig att att man sätter upp LED-dioder i taket och låter dem skapa koner av nedåtriktat osynligt ljus. Som backup används wifi – när mottagaren hamnar utanför ljuskonen växlar datorn automatiskt över.

Under konen ska bandbredden kunna vara 100 Mbit/s. Det är visserligen mindre än dagens snabbaste Wifi, men mottagaren ensam om förbindelsen och den störs inte av andra länkar i närheten. Så i praktiken höjer man bandbredden tio gånger jämfört med Wifi, enligt forskarna, som publicerat en artikel om lösningens egenskaper i en vetenskaplig tidskrift.

Särskilt stor blir skillnaden på flygplatser, caféer eller andra platser med många datorenheter per ytenhet. Redan ett enskilt hem är idag fullt av wifi-utrustade enheter – smarttelefoner, datorer och teveapparater – och kan vinna i användbarhet på att ladda ner data via sina egna separata ljuskoner istället för över ett trångt wifi-nät.

Fotodioderna som används kostar under en dollar styck. Tekniken skulle kunna introduceras i form av USB-nycklar för mottagarna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)