JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. VW blidkar med el-Folkabuss

Med elbilsbussen Budd-e vill Volkswagen blicka framåt. Det handlar om ett kul koncept – en modern version av den klassiska Folkabussen som kan komma att lanseras tidigast 2018 – som visas upp på CES i Las Vegas.

Volkswagens elbilskoncept Budd-e bygger på den nya MEB-plattformen avsedd för just elbilar. Det betyder bland annat att batterierna, som är på 101 kWh och uppges ge en räckvidd på 533 kilometer, är placerade längst ned i bilen. Därmed blir tyngdpunkt lägre och köregenskaperna bättre.

Budd-e kan snabbladdas via en 150 kW-laddare till 80 procent på en halvtimme, hävdar Volkswagen. Den drivs av två elmotorer, en fram och en bak, med en total effekt på 317 hästkrafter. Det gör den förhållandevis snabb: 0–100 km/h på 6,9 sekunder. Toppfarten anges till 180 km/h.

Många roliga detaljer ingår i det nya konceptet. Med ir-teknik känner bilen av om behörig person närmar sig och öppnar i så fall dörrarna. I fronten är VW-märket belyst med LED:ar och på taket sitter solceller som ska ladda batterierna.

I bilen styrs dessutom en mängd funktioner genom handgester eller röststyrning, där röststyrningen aktiveras genom att säga "Hello Budd-e". Om du exempelvis sitter bak i bilen och säger ”sänka temperaturen” så dras temperaturen enbart ner där bak, inte i framsätet, hävdar Volkswagen.

Fram finns en skärm mitt framför föraren, indelad i tre fält som föraren styr. Passageraren i framsätet kan dock vrida sin stol så att den riktas bakåt, och i baksätet finns en större skärm för underhållning.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)