JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33

Fordonselektronik

Volvos första ellastbil till Oslo

Har du vaknat av lastbilsbuller någon gång?  Det kommer att bli ovanligare i Oslo där DB Schenker igår mottog leveransen av sin allra första ellastbil – en Volvo FL Electric.

Göteborg tror på sopbilar drivna av bränsleceller

Göteborg väntar på en andra bränslecellsdriven sopbil. Det är återvinningsföretaget Renova och bränslecellsföretaget Powercell som fått EU-medel för att bygga och driftsätta den nya sopbilen.

Dags för en fransk batterifabrik

Södra Europa har ingen gigafabrik för battericeller ännu, konstaterar ett gäng franska entreprenörer, och grundar bolaget Verkor. De siktar på 50 GWh och hoppas kunna starta produktion år 2023.

Fängelse för lidarpionjären

Anthony Levandowski döms till 18 månaders fängelse för att ha kopierat Waymos företagshemligheter kring lidarsensorer. Plus skadestånd, som han dock försöker vältra över på Uber. Han vill dessutom ha pengar från Uber för den verksamhet inom självkörande lastbilar som han initierade.

Northvolt säkrar ytterligare 14 miljarder kronor

Batteritillverkaren Northvolt tar in 1,6 miljarder dollar, motsvarande 14 miljarder kronor, i form av lån. Därmed har företaget säkrat över tre miljarder dollar.

Volvo fortsätter samarbeta med Baidu

Trots att Waymo blivit Volvo Cars globala ”exklusiva” partner för oövervakad självkörning, så fortsätter Volvos motsvarande samarbete med Baidu. Det uppger Volvo Cars för Elektroniktidningen.

MORROW: Andra norska gigafabriken tryggas av oljepengar

REPORTAGE Norska Morrow ska bygga en 32 GWh-batterifabrik på norska sydkusten. Bolaget har statliga ägare och egen teknikutveckling. Elektroniktidningen har talat med vd Terje Andersen. 

BRITISHVOLT: Brittisk gigafabrik byggs i rekordfart

Britishvolt har bara ett år på nacken, men svensken bakom projektet, affärsmannen Lars Carlström, tror att han redan år 2023 kommer att basa för en brittisk gigafabrik för litiumjonbattericeller till elbilar.

FREYR: Tysk prägel på första norska gigafabriken

REPORTAGE Tyska konsulten Umlaut ska hjälpa Freyr med konstruktionen av batterifabriken i Mo i Rana. I två år har Freyr sökt partners och snart finns pusselbitarna på plats för pilotanläggningen. 

JAN TÅNGRING:
Här är de nya europeiska gigafabrikerna 

Svenska Northvolt får sällskap av ytterligare tre nordeuropeiska batterifabriker med gigawattkapacitet. Vi har pratat med Morrow, Britishvolt och Freyr.

Volvo väljer Waymos självkörning

Volvo Car Group och Waymo ska utveckla en plattform för eldriven robottaxi. Waymo blir Volvos exklusiva partner för självkörning på SAE-nivå 4.

50 miljoner till snabbladdarna ingen bygger

Vid vissa större vägar – Trafikverket bestämmer vilka – kommer regeringen att dela ut extra bidrag för byggen av snabbladdare. Tanken är att täcka upp områden där laddstationer annars skulle saknas.

Säkert minne blir ännu säkrare

Infineon har just släppt ett NOR-flash som påstås vara världens säkraste i sitt slag. Det siktar på fordon, industri och kommunikation och är företagets första resultat sprunget ur köpet av Cypress Semiconductor.

Bjuder på alkohol för vetenskapen

En självkörande bil är alltid nykter.  Det gäller dock inte fotgängare, cyklister och andra medtrafikanter. Vilket en självkörande bil måste kunna anpassa sig till. Så nu annonserar MDH efter 90 deltagare till en studie. 

Svenskt hybridkoncept på väg

I morgon är det dags. Då ska bränslecellsföretaget Myfc lyfta på locket till ett fullt fungerande hybridkoncept för elbilar – med bränsleceller och batteri. En teknikdemonstration, en testkörning och ett panelsamtal står på agendan.

Nu ska Teslas långtradare volymtillverkas

Amerikanska Tesla blev världens hägst värderade biltillverkare efter att dess vd Elon Musk meddelar att företagets Klass 8-långtradare Tesla Semi nu ska gå i volymproduktion. 

Ytterligare elvägstest på rull

En ny typ av elväg har just invigts i Lund. Det är den första elvägen som enkelt kan monteras på befintlig väg, hävdas det. Skenor läggs i mitten på vägen och fordonet laddas både när det står stilla och när det körs.

Alla tyska mackar ska ha laddare

Alla tyska bensinstationer – 14 118 stycken – ska vara utrustade med laddarplatser för elbilar.  Det bestämmer nu tyska regeringen och lanserar dessutom generösa rabattprogram för elbilar.

Einride vill bli spindeln i framtidens transportnät

Lastbilen i sig är inte det intressanta när godstransporter blir elektrifierade och robotifierade – utan systemet som organiserar körningarna. Det menar svenska Einride och lanserar ett sådant system för hållbara transportnät.

Liten och hårt packad

Två flerlagerskondensatorer, MLCC, med sikte på fordon är vad japanska Murata har i sin hand. Båda sticker ut. Den ena är industrins minsta i sitt slag, den andra har industrins högsta kapacitans för sin storlek.

 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)