JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vindkraftverk i bitar tävlar i Texas

Svenska Modvion – som utvecklar modulära vindkraftstorn – har gått vidare i Rice University Business Plan Competition, som är världens största startuptävling för studenter. Bland närmare 400 sökande har 42 lag från världens alla hörn valts ut att delta i Houston, Texas, i april.

– Att få tävla mot startups från universitet som MIT, UCLA och Harvard triggar oss i teamet oerhört mycket. Vi ser det här som ett fantastiskt tillfälle att lära oss från de andra teamen, knyta kontakter och hitta finansiering, säger Joakim Örneblad, en av tre som åker till tävlingen i april.

Joakim Örneblad och hans två teamkollegor Otto Lundman och Alexandra Karnig studerar vid mastersprogrammet Chalmers school of entrepreneurship. De har alla tre arbetat i närmare ett år för att vidareutveckla den idé som arkitekten David Olivegren kom med till företagsinkubatorn Chalmers Ventures.

Företagets affärsidé är moduluppbyggda vindkraftstorn i förnyelsebart kompositmaterial. Inom EU får man inte  transportera last bredare än 4,5 meter. Modulkonceptet gör det enklare att transportera och montera höga vindkraftstorn, vilket i sin tur innebär högre elproduktion.

Tävlingen som  Modvion deltar i syftar till att ge en push i kommersialiseringen av teknik. I prispotten finns över 1,5 miljoner dollar och de över 300 domarna består främst av riskkapitalister och andra investerare.

För att skapa extra engagemang på lagens universitet går det redan nu att se enminutersvideor från deltagande lag samt rösta på sin favorit på People's Choice Award (länk). Laget som får flest röster vinner 5 000 dollar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)