JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinn skräddarsydd solel

Fyra av fem svenskar vill ha solceller i hemmet. Ändå tror många att Sverige har för långa vintrar och dåligt väder för att solenergi ska vara lönt. För att bana väg för solcellsentusiastena lanserar energiföretaget Eon nu tjänsterna Solpatrullen och Solfarmare. Samtidigt utlyser företaget en tävling där fem personer har chans att vinna en skräddarsydd solcellsanläggning.

I en undersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Eon visar det sig  att det finns en stor vilja att producera sin egen el i Sverige.

– I stora delar av Sverige finns det goda förutsättningar för effektiv solenergiproduktion. Södra Sverige har till exempel lika mycket solinstrålning som norra halvan av Tyskland som idag är ledande i Europa och ett av världens solcellstätaste land, säger Karin Jarl- Månsson, vd för Eon Försäljning i ett pressmeddelande.

Men trots att fyra av fem svenskar vill installera solceller i hemmet tror en tredjedel att de inte har förutsättningar att göra det och lika många vet inte om de kan göra det.

Därför lanserar Eon tjänsten Solpatrullen som kostnadsfritt besöker dig och informerar om dit hem kan installera solceller eller inte. Samtidigt söker företaget just nu Solfarmare, som gratis får solceller installerade på taket till ett värde av 55 000 till 320 000 kronor.

Tävlingen vänder sig till dig som har hus, är småföretagare, driver lantbruk eller tillhör en bostadsrättsförening. Läs mer och ansök här (länk).

Några resultat från undersökningen:
• Hälften av svenskarna tror att solenergi kommer att stå för 20 % av den svenska energiproduktionen om 10 år
• Fyra av tio svenskar (41 %) väljer solen som sin favoritenergikälla. På andra plats kommer vatten (18 %) och på tredje plats vinden (12 %)
• Sex av tio svenskar (63 %) tycker att solenergi bör vara subventionerad
• 72 % tror på solenergin som en framtida energikälla i Sverige
• Av de som inte tror på solenergi är det över hälften som anger “långa vintrar” 
(56 %) och “dåligt väder” (55 %) som de främsta anledningarna
• 32 % upplever att deras intresse för solenergi har ökat det senaste året
• 73 % av svenskarna vill installera solceller (80 % av de som bor i hus och 68 % av de som bor i flerfamiljsbostad så som bostads- eller hyresrätt)
• 1 av 3 vet inte om de kan installera solceller på sitt tak och 1 av 3 upplever att de inte kan
• 48 % vill installera solceller på Globen och Friends Arena medan 45 % vill installera solceller på Riksdagen och Malmö Arena

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)