JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljoner till sensormatta för tempmätning i industrin

Fibersensorer i form av robusta sensormattor som kan integreras i processutrustningarna för att mäta mycket höga temperaturer är vad Acreo Swedish ICT bland annat utvecklar. Nu har forskningsinstitutet fått 3,3 miljoner kronor av Vinnova för att vidareutveckla tekniken och utvärdera den i industrin.

Projektet som nu beviljats medel från Vinnova ska utveckla en storareasensor baserad på distribuerad fibersensorteknik.

Erik Zetterlund på Acreo leder projektet, liksom flera andra utvecklingsprojekt där fiberoptiska sensorer står i fokus.

– Med distribuerade fibersensorer kan man exempelvis mäta temperatur, töjning, vibration kontinuerligt och distribuerat längs en optisk fiber som kan vara flera kilometer lång, förklarar han.

Tekniken är intressant för processindustrier – till exempel stål- och metallindustrin – eftersom den står emot mycket höga temperaturer, uppåt 700 grader, och kan göras med billiga fiber över väldigt stora ytor.

Stora sensormattor på upp till hundratals kvadratmeter kan monteras på väggen i en ugn och sedan monitorera temperaturen. På så sätt går det exempelvis att kontinuerligt kontrollera infodring, eller isolering, i en ugn eller skänk för att undvika genomskärning. Genomskärning innebär att smält stål rinner ut, vilket både kan skada människor och orsaka långa dyra driftstopp.

Acreo Swedish ICT har en forskargrupp som har arbetat med denna typ av distribuerad fibersensorteknik i fem år. Pengarna från Vinnova ska räcka i två år. Under projekttiden är målet att utveckla ett industriellt anpassat sensorsystem och att utvärderingar i industrin visar att den ger de ett mervärde.

Samtidigt pågår även annan forskning som är inriktad på fiberoptiska sensorer. En del av forskningen tittar på samma sensorteknik som det svenska företaget Proximion, en gång avknoppat från Acreo.

Här är basen fibergitter eller Fiber Bragg Gratings (FBG) – ett tätt mönster av varierande brytningsindex i fiberkärnan. Med denna sensortyp går det att mäta temperatur och töjning i punkter längs fibern.

– Inom Acreo har vi utvecklat dessa sensorer en bit till, till något som kallas Chemical Composition Gratings så att de ska klara ännu högre temperaturer, förklarar Erik Zetterlund.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)