JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Efter åtta års patenttvist mellan de svenska säkerhetsföretagen Comex och Fibersystem ger Högsta domstolen slutgiltigt segern till Fibersystem. Enligt Comex vd Mikael Aronowitsch är domen ologisk.

År 2008 stämdes Fibersystem av Comex för intrång på ett patent kring en tangentbordslösning för avlyssningssäkra datorer. Tingsrätt, hovrätt och till sist högsta domstolen har dömt till Fibersystems fördel.

 Fibersystems affärsutvecklingschef Anders Fallheden intervjuas i tidningen Dagens Industri och säger att tvisten legat som en våt filt över företaget.


Anders Fallheden

 – Man köper inte en aktie i ett bolag om man inte vet om det finns kvar om tre år. Det blir svårt att attrahera allt från medarbetare till kapital och att få kunder att lägga utvecklingsprojekt på oss.

 Fibersystem anklagar Comex för att ha missbrukat rättssystemet för att konkurrera.

 Den anklagelsen nekar Comex till. 


Mikael Aronowitsch

– Jag är oerhört upprörd över att konkurrenten framhäver sig som ett offer. Offret är ju vi, säger Comex vd Mikael Aronowitsch till Elektroniktidningen.

Comex fick sitt patent beviljat år 2004. Detta patent har nu ironiskt nog bara resulterat i advokatutgifter på sammanlagt åtta miljoner kronor som Comex betalar för både Comex och Fibersystems räkning. 

Tvisten drog ut i åtta år. 

– Det beror på att motparten skyddat sig med trix och och konstigheter för att slippa att ta fram intrångsföremålet, säger Mikael Aronowitsch.

En komplicerande faktor var att Fibersystem, liksom Comex, levererar till svenska försvaret och att sekretess gäller kring produkten.

Till slut fick Comex undersöka tekniken. Fibersystem är kritiskt mot att på detta sätt ha tvingats avslöja en företagshemlig implementering av sin tangentbordslösning till en konkurrent.

I rätten förklarades patentet ogiltigt med motiveringen att det saknade nyhet och uppfinningshöjd.

Enligt Mikael Aronowitsch har rätten under rättegången resonerat ologiskt och varit dåligt påläst bland annat i harmoniseringen av europeisk patenträtt.

Det svenska patent som tvisten gäller har nummer SE0101638-5 (länk), ”Förfarande och anordning för att minska förekomsten av röjande signaler från ett tangentbord”. Comex ansökte om patentet i maj 2001 och det beviljades i januari 2004 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)